Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Toaletten i Fiskebäcks naturreservat har stängts i sommar. I klippet kan du höra mer om vilka konsekvenser den sänkta budgeten får. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Minskad budget slår mot naturreservaten – tvingas stänga toaletter

Uppdaterad
Publicerad

De kraftigt minskade statliga anslagen för skötsel av naturreservat och nationalparker får nu konsekvenser. Det innebär att det växer upp sly vid vandringsleder, att toaletter stänger och att det tar extra lång tid att röja vandringslederna efter ovädret Hans.

– Det är klart att det blir en stor påverkan att vi bara har en tredjedel av förra årets budget, säger Maria Levin, avdelningschef miljöavdelningen Länsstyrelsen Kronoberg.

Ingen ved och stängda toaletter 

Regeringen har minskat budgeten för ”åtgärder och skydd för värdefull natur” och sparat 1,5 miljarder kronor i år. Det betyder att anslaget i både Kronobergs och Jönköpings län i år har sänkts från 24 miljoner till åtta miljoner. I Kalmar län sänktes anslaget från 75 till 25 miljoner. Länsstyrelsen Kalmar har en större budget eftersom där finns fler naturreservat och fler hotade arter.

Klimatkrisen

Den krympta budgeten innebär bland annat att Länsstyrelsen Jönköping har beslutat att inte längre köra ut ved till grillplatserna och att stänga toaletten i Fiskebäcks naturreservat i Habo kommun. Något som friluftsfrämjandet är kritiska till.

– Är det stängda toaletter, så att det blir avföring och skräp, så vill inte folk gå ut. Det är inte bra för folkhälsan, säger Klas Qvarnström, ordförande för Friluftsfrämjandet i Växjö.

Den minskade budgeten gör att länsstyrelserna behöver prioritera.

– Vi gör neddragningar på friluftssidan. För de få pengar som vi har kvar behöver vi satsa på att sköta naturen i reservaten, säger Eva Wallander, enhetschef för naturvårdsförvaltningen på Länsstyrelsen Jönköping.

Träd över vandringsleder

En annan konsekvens är att det kommer att ta längre tid att röja upp efter oväder. Under stormen Hans föll flera träd över vandringsleder. 

– Det kommer att gå extra långsamt nu. Jag har inte kunnat förlänga vissa tjänster, så vi har färre folk som jobbar med det här helt enkelt, säger Eva Wallander.

Under hösten kommer Länsstyrelsen Jönköping sammanställa vilka effekter den krympta budgeten har haft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet