Ideella kulturföreningar i Kalmar län kommer inom en snar framtid kunna söka medel från regionen för att anpassa sin verksamhet, så att den på ett bättre sätt kan klara coronapandemin. Foto: SVT

Kulturlivet får ekonomiskt stöd för att klara coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad
Region Kalmar län går nu in och stöttar mindre kulturföreningar som vill ställa om eller anpassa sin verksamhet för att fortsatt kunna vara verksamma trots konsekvenserna av coronapandemin.

– Förhoppningen är att man ska kunna fortsätta med sin verksamhet i någon form och bidra till kulturlivet i dessa tider. Kulturen är viktig för hälsan och skapar glädje. Därför är det viktigt för den enskilda individen att få en kulturupplevelse, samtidigt som det är viktigt för enskilda aktörer att hålla igång sin verksamhet, säger Helena Nilsson som är regional utvecklingsdirektör på region Kalmar län.

Satsningen riktar sig till ideella kulturföreningar i Kalmar län som ska kunna söka ekonomiskt stöd för att ställa om sin verksamhet, så att både utövare och publik kan fortsätta ta del av den. Trots restriktioner om folksamlingar och risk för smittspridning.

– Krisen är kreativitetens moder, det här är kreativa människor som vi tror kommer hitta lösningar som passar för deras verksamhet. Genom att söka medel från regionen kan vi hjälpa till att göra omställningen möjlig, säger Helena Nilsson.

Del av ett längre perspektiv för att utveckla kulturlivet

Pengarna kan exempelvis gå till att investera i tekniska lösningar för att publiken ska kunna ta del av kulturen på distans, eller för att utövarna ska kunna fortsätta verksamheten utan att behöva träffas fysiskt.

– Det finns ett längre perspektiv, där tanken är att det här ska skapa förändring och utveckling som det lokala kulturlivet kan ha nytta av även framåt, säger Helena Nilsson.

Beslut om hur stor del av regionens budget som kommer öronmärkas för att stötta det ideella kulturlivet kommer att tas i nästa vecka, men enligt Helena Nilsson kommer det landa på drygt en miljon kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet