Avgifterna för kommunernas kulturskolor som erbjuder kurser i bland annat musik, dans och teater, varierar stort i Småland. Foto: TT

Kulturskolan i Växjö har den dyraste terminsavgiften i Småland

Publicerad

Avgifterna för kommunernas kulturskolor som erbjuder kurser i bland annat musik, dans och teater, varierar stort i Småland. Vår kartläggning visar att Växjös avgift är närmare tre gånger så dyr som Kalmars.

Växjö kommun har den högsta avgiften på 950 kronor per kurs och termin. 

– Det varierar nog lite vad som ingår i den avgiften och alla kommuner har nog inte syskonrabatt som vi har, men jag måste säga att jag blev lite förvånad att vi har haft den avgiften så länge. Vi har i alla fall haft den i 20 år, säger Pernilla Tournéus (M), utbildningsnämndens ordförande i Växjö.

Familjen Örtegren har tre barn som går kurser på Kulturskolan i Växjö och de tror att dem höga avgifterna på Kulturskolan får konsekvenser. 

– Då riskerar man att det väljs bort på grund av att kostnaden blir för hög och det förlorar samhället på i längden. Det är jag ganska säker på, säger Joakim Örtegren. 

Några kommuner har sänkt avgiften 

En kommun som har en låg terminsavgift är Kalmar. Där sänktes avgiften för några år sedan till 350 kr per termin. Nu till vårterminen valde också Sävsjö kommun att sänka sin avgift till 450 kr per termin för att få fler att kunna gå där. 

– När vi hade prova-på-dagar kom barn från alla olika slags familjeförhållanden, men sedan vid anmälningarna kunde vi se att barnen från lite mer socioekonomiskt svaga områden försvann, säger Fredrik Håkansson (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sävsjö. 

Priserna mellan kommunerna kan påverkas av till exempel antal undervisningstimmar, men Kulturskolerådet tycker att terminsavgifterna ändå måste vara rimliga. 

– Vi tycker att de ska ligga på mellan 300 till 400 kr för det klarar de flesta barnfamiljer av, men den genomsnittliga terminsavgiften i landet är 660 kronor, säger Jalle Lorensson, ordförande Kulturskolerådet.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.