Prins Félix av Luxemburg och Kronprinsessan Victoria gästar fredagens invigning av det nya vattenverket i Mörbylånga. Foto: Rikard Berglin

Kungligheter invigde nytt vattenverk i Mörbylånga

Uppdaterad
Publicerad

På fredagseftermiddagen invigdes det nya vattenverket i Mörbylånga av kronprinsessan Victoria och prins Félix av Luxemburg.

– Det känns fantastiskt roligt att Prins Félix av Luxemburg intresserat sig för vårt projekt med den här innovativa tekniken som vi har hämtat från ett företag i Luxemburg, säger Peter Asteberg, projektledare för det nya vattenverket.

Vattenverket kommer att producera runt 4 000 kubikmeter dricksvatten om dagen, vilket är 1000 kubikmeter mer än vattenverket i Sandvik på norra Öland, som invigdes för två år sedan.

Vattnet kommer att tas från Kalmarsund, men även processvatten från industrin Guldfågeln kommer användas.

Vattenverket kommer att producera runt 4 000 kubikmeter dricksvatten om dagen. Foto: Rikard Berglin

Vattenverket är det enda i världen som kan användas till att rena både bräckt vatten och industrivatten.

– I och med att vi bygger detta har vi säkrat upp Mörbylångas vattenförsörjning för lång tid framöver, kommenterade Jens Olsén VA- och fjärrvärmechef satsningen tidigare i somras.

Torra somrar

För två år sedan invigdes ett nytt vattenverk i Sandvik på norra Öland. Det var efter torkan 2015 och 2016 som beslutet togs, för att förhindra att problemet inte förvärrades i Borgholms kommun.

Förhoppningen är att det nya vattenverket i Mörbylånga nu ska lösa problemet med vattenbrist på södra Öland.

Första spadtaget togs i maj förra året och då underströk kommunfullmäktiges ordförande, Kjell Magnusson (C), att vatten är en livsnödvändig resurs som man inte kan ta för givet.

Röda mattan har rullats ut framför entrén för att ta emot besökarna till invigningen av vattenverket i Mörbylånga.

– Den oro jag kände för två år sedan när vi hade en akut vattenbrist och tankbilar med vatten körde över bron dygnet runt vill jag inte vara med om igen. Att vi kan garantera att det finns vatten i kranen för våra kommande generationer gör den här satsningen otroligt viktig.

”Alldeles super!”

Kronprinsessan Victoria smakade på vattnet i samband med invigningen och tyckte så här:

– Alldeles super, ett väldigt bra vatten. Det känns väldigt bra att få stå här idag när man vet vad som ligger bakom i att få allt i stånd.

Peter Asteberg, projektledare för det nya vattenverket poängterade på invigningen att problemet med det kommunala vattnet nu är löst.

– Men vi har fortfarande lantbrukare och andra verksamheter som kan få det svårt om det inte regnar.

Se mer från invigningen i klippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer