Mannen har haft en uppsatt position inom en kyrkoförsamling i Kronoberg, nu lämnar han alla sina uppdrag inom Svenska kyrkan. Foto: TT Bild

Lokala kyrkotoppen misstänkt för barnvåldtäkter lämnar sina uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Den man inom Svenska kyrkan som misstänks för flera grova barnvåldtäkter lämnade under tisdagen samtliga uppdrag inom kyrkan. Det meddelar församlingen där mannen är aktiv.

Mannen som är högt uppsatt inom en kyrkoförsamling i Kronobergs län är misstänkt för grov våldtäkt mot barn vid upprepade tillfällen under 2012 till 2018. Mannen, som är i medelåldern, begärde att få lämna sina förtroendeuppdrag i församlingen av personliga skäl.

”Alla upprivna”

– Alla är såklart upprivna. Så fort man ser denna brottsmisstanke blir man ledsen och förbannad. Just nu avvaktar vi polisutredningen och kan inte yttra oss i sakfrågan innan den är klar, säger en högt uppsatt person inom församlingen till SVT.

Åklagaren begärde mannen häktad i helgen men tingsrätten sa nej och satte mannen på fri fot. Men mannen är fortsatt misstänkt för brottet.  

Om våldtäkterna har någon anknytning till mannens roll inom kyrkan är oklart. 

– Det är något som jag varken vill bekräfta eller dementera, sade åklagaren Annie Runander tidigare till SVT.

Mannen förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.