Lennart Adell Kind, Liberalernas gruppledare i Växjö vill ta krafttag mot föräldrar som väljer att inte vaccinera sina barn mot mässlingen. Foto: MLI Foto/TT

(L)-politiker: Porta ovaccinerade barn från förskolan

Publicerad

Barn vars föräldrar inte vill vaccinera dem mot mässlingen ska kunna stängas av från förskolan. Det tycker Lennart Adell Kind (L), kommunpolitiker i Växjö.

– Grunden är att alla barn har rätt till ett skydd, och de ska inte utsättas för fara för att vissa föräldrar fått för sig konstiga saker och inte vill vaccinera sitt barn, säger Lennart Adell Kind, gruppledare för Liberalerna i Växjö.

Hans parti tittar nu på de juridiska möjligheterna för kommunens förskolor att stänga av barn som inte är vaccinerade mot mässlingen.

”Får stanna hemma”

– Det finns olika varianter på hur man kan göra. Antingen att barnen blir avstängda, och får stanna hemma tills smittan är över. Ett annat alternativ är att placera de här barnen för sig på en särskild avdelning, säger Lennart Adell Kind.

Avstängningen ska gälla för de barn där föräldrarna medvetet valt att inte vaccinera mot mässlingen, säger han, både av religiösa skäl och andra skäl.

Det handlar främst om att skydda de barn som av olika medicinska anledningar, till exempel allergi eller hjärtfel, inte kan ta mässlingssprutan, säger Lennart Adell Kind.

Vill förbereda sig för utbrott

– Om vi skulle hamna i en situation som i Stockholm där vi får en lokal smittspridning så måste vi se till att skydda våra barn och särskilt de här barnen som av olika skäl inte kan ta vaccin, säger Lennart Adell Kind.

Att vaccinera sitt barn är trots allt valfritt. Är det rimligt att porta barn på det här viset?

– Vad är alternativet om smittan sprider sig? Det är betydligt mildare att porta ett litet antal barn än att faktiskt utsätta en stor grupp barn för livsfara. Kommunen har en skyldighet att säkerställa att förskolorna ska vara säkra. Då blir det konstigt att minska på sockret och samtidigt utsätta barn för livsfarliga smittor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mässlingsfall väcker debatt

Mer i ämnet