Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Lägsta antalet barn födda i Kalmar sedan 2006

Publicerad

I Kalmar föddes 339 barn under första halvåret i år vilket är det lägsta antalet sedan 2006. Även i Växjö och Alvesta var det länge sedan så få barn föddes som under 2023.

SCB:s senaste statistik visar att barnafödandet gått ner i nio av landets tio största kommuner. Kommunerna i Kalmar och Kronobergs län är inget undantag från den trenden, och det är bara i Västervik av de större kommunerna som antalet födda gått upp jämfört med samma period i fjol. Ökningen där är dessutom inte särskilt stor.

Även i Tingsryd, Älmhult, Torsås, Mörbylånga, Hultsfred och Oskarshamn har antalet födda barn gått upp, men i övriga 13 kommuner är antalet födda barn lägre i år jämfört med samma period i fjol.

Och i Alvesta har antalet barn som fötts inte varit så här lågt sedan 2000, enligt SCB:s statistik. I Kalmar inte sedan 2006, och i Växjö inte sedan 2008.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.