Jesper Arvenberg anser att hans klient, läkaren, i och med dagens dom har blivit rentvådd. Foto: SVT/Arkiv

Läkarens advokat: ”Han har blivit rentvådd”

Publicerad

Tingsrättens dom innebär att läkaren blivit rentvådd från många av de allvarliga anklagelserna som riktas emot honom. Det säger hans advokat, Jesper Arvenberg.

Tisdagens dom innebär att läkaren får behålla huset som han fått av den gamla kvinnan i gåva. Släktingarna har inte kunnat styrka att gåvan inte kommit till på ett otillbörligt sätt, menar tingsrätten.

”Glad och lättad”

– Han är naturligtvis glad och lättad att tingsrätten kommit fram till det slutet. Det var den punkten som inrymde en rad allvarliga påståenden och anklagelser mot honom som person och yrkesman, säger Jesper Arvenberg, som är läkarens advokat.

Vad innebär det här för din klient?

– Som det ser ut nu så innebär det att han får behålla huset, och det är han ju mycket glad för.

Fallet har fått mycket uppmärksamhet och Kalmar är inte en så jättestor kommun. Vill han bo kvar i huset?

– Det har vi inte diskuterat, men jag tycker att domen rentvår honom som person. Det har varit ett stort massmedialt pådrag kring rättegången, men domstolen är väldigt tydlig. Det är helt klart att han har blivit rentvådd när det gäller de allvarliga anklagelserna.

Vill börja jobba som läkare igen

Tingsrättens dom innebär att de även förväntar sig att brottsutredningen gällande ocker kommer att läggas ner, säger Arvenberg.

SVT har varit i kontakt med åklagare Thomas Hagman som leder förundersökningen mot läkaren, och han kommer att meddela sitt beslut senare i veckan.

Enligt Jesper Arvenberg ser hans klient även fram emot att börja jobba igen. Sedan i februari förra året har han inte haft patientkontakt, och i augusti avslutade han sin anställning helt på en vårdcentral i Kalmar län.

– Det är väldigt allvarligt när en läkare anklagas för den här typen av gärningar, då är det naturligtvis svårt att arbeta som läkare. Men i och med den här domen så har ändå tingsrätten prövat saken, så det här möjliggör ju för honom att få en ny anställning, vilket är positivt.

Kommer sannolikt överklaga

Trots att tingsrätten till stora delar dömt till läkarens fördel kommer man sannolikt att överklaga ändå, säger Jesper Arvenberg. Enligt domen måste läkaren betala tillbaka de drygt 1,7 miljoner kronor som förts över till hans konto från kvinnans, strax innan hon lades in på sjukhus.

– Det finns inget motpåstående från kvinnan om att de här beloppen inte varit en gåva, utan det är den gode mannen som gjort den tolkningen. Jag tycker att man bör lyfta blicken här och göra en helhetsbedömning, säger Jesper Arvenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.