Konstnären Åsa Jungnelius lämnar styrelseuppdrag i protest – backas upp av flera svenska konstnärer. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lämnar konstföreningens styrelse i protest

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar konstförenings beslut att sparka museichefen Bengt Olof Johansson möts nu av kritik. Två styrelsemedlemmar lämnar sina uppdrag och stora delar av svenskt konstliv rasar.

Konstnärerna Åsa Jungnelius och Johanna Karlin meddelade under onsdagen att de lämnar sina poster i styrelsen.

– Det finns inga sakliga skäl, konstnären Åsa Jungnelius i en intervju med Kulturnytt.

Det var under tisdagseftermiddagen som Kalmar konstförening meddelade att Kalmar konstmuseums chef Bengt Olof Johansson avgår med omedelbar verkan. Skälen är enligt ett pressmeddelande att museet ska ändra riktning, något som enligt Åsa Jungnelius inte varit en fråga.

– Man vill bredda museets verksamhet. Det kan betyda vad som helst, säger Åsa Jungnelius till Kulturnytt.

Konstsverige rasar

”Att det får gå till så här är inget annat än en ren skandal!” Det skriver ett stort antal verksamma inom svenskt konstliv i en protestartikel.

De hoppas att styrelsen tar sitt förnuft till fånga och inser att man genom detta förhastade beslut raserar museets förtroende. De menar att det inte finns något som tyder på museichefens bristande kompetens – tvärtom.

Artiklen är undertecknad av bland andra Anna van der Vliet, Pontus Raud,  Gunilla Klingberg, Annika von Hausswolff och Tuija Lindström.

Även konststudenter kritiska

Zara Raivio Andersson och Beatrice Johansson var tidigare elever på Ölands konstskola som hade ett nära samarbete med museet. De är också kritiska mot beslutet.

”Vi tycker det är orimligt att museet ska fortsätta drivas av en styrelse som nu helt saknar förankring i samtidskonsten.” skriver de i ett pressmeddelande.

”Vanligt att byta chef”

Styrelsens vice ordförande säger att man gjort en överenskommelse med Bengt Olof Johansson.

– Vi har haft en god dialog och vi är samstämmiga i slutresultatet, säger Bibbi Johansson.

Hon tycker att det är tråkigt att Åsa Jungnelius och Johanna Karlin väljer att lämna styrelsen, men säger att man diskuterat att bredda museets verksamhet under en längre tid. Därav beslutet om att Bengt Olof Johansson får gå.

– Han har varit chef ganska länge och det är mycket vanligt att byta chef på sådana här poster när man vill ha förändring. Framförallt i konstvärlden.

SVT söker museichefen Bengt Olof Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikt på Kalmars konstmuseum

Mer i ämnet