Göran Peterson, professor på Linnéuniversitetet i Kalmar Foto: SVT

E-hälsoprofessorn: ”Att träffa läkaren är fortfarande idealet”

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av mer forskning kring digitalt stöd i vården hoppas landets enda professor i e-hälsa att det kan bli frågan om ett mer sunt införande av digitalt stöd.

– Men där är vi inte idag, säger Göran Peterson, professor på Linnéuniversitetet i Kalmar.

Han vill se fler studier och undersökningar, och vill att såväl patienter som personal ska vara med i undersökningarna kring digitalt stöd i vården, eller e-hälsa, som det också kallas.

– För det handlar inte om det ska införas, utan hur det ska införas.

Läkarbesök via datorn

Och han säger att det nog är lika bra att vi vänjer oss vid att det används modern teknik i vården.

– Men det betyder inte att man ska ta bort möjligheten att träffas fysiskt, för det är idealet. Det vi ska sträva efter, säger han.

Mycket kan lösas på distans

Enligt Göran Petersson finns det såväl fördelar som nackdelar med internetläkare.

– En fördel är ju såklart om det inte finns någon annan läkare att tillgå, säger han.

Men det handlar om mer än så, det kan röra sig om patienter med vissa kroniska sjukdomar som behöver regelbunden läkarkontakt utan att läkaren behöver röra eller klämma på patienten.

– Hur man hostar, det är något som går bra att höra via nätet, och kan fungera bra för den som kol, alltså en obstuktiv lungsjukdom.

– Eller när det handlar om väldigt långa avstånd, då kan det vara väldigt bra att lätt och smidigt koppla upp sig mot sin läkare.

Och mycket kan inte lösas

Men nackdelarna finns där också.

–  Som gammal öron-näsa-halsläkare skulle jag inte drömma om att sätta in antibiotika utan att undersöka en patient genom att kunna klämma och se patienten.

Och han tillägger att ett internetdoktorsbesök inte går fortare än ett vanligt besök.

– För det är ju så att det finns många saker man ser redan när patienten stiger in genom dörren. Man ser hur han eller hon går, om personen verkar frisk, hur temperaturen på handen är när man hälsar.

En av farorna med en internetdoktor, är enligt Göran Petersson bland annat att patienten kan invaggas i en falsk säkerhet.

– Man tror att man har blivit välhanterad, men man har inte kunnat bli riktigt undersökt.

TV: Se hela inslaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkarbesök via datorn

Mer i ämnet