Maria Poblete Osmani har flera gånger använt sig av skärmläkare. Till höger en läkare som kopplar upp sig. Foto: Privat/SVT

Maria tar gärna hjälp av skärmläkare

Uppdaterad
Publicerad

Att träffa en läkare via skärm, är det ett steg i rätt riktning eller en försämring? På SVT Nyheter Smålands Facebooksida diskuteras frågan. Maria Poblete Osmani tycker att skärmläkare är ett bra komplement.

SVT Nyheter Småland har rapporterat om att Högsby anställt en läkare som sitter 100 mil bort – i Umeå. Läkarbesöken sker via skärm. På sociala medier har det väckt många reaktioner. De flesta är negativa och oroar sig för framtiden. Men en del ser det som ett positivt sätt att spara tid – både för patienter och läkare.

DISKUTERA: Många tycker till på vår Facebooksida

Läkarbesök via datorn

En av de personer som är positiv till skärmläkare är Maria Poblete Osmani från Växjö som gärna tar hjälp av en skärmläkare när hon eller sonen behöver läkarhjälp.

– Det är bara positivt med skärmläkare, tycker jag. Ett exempel är när min son bara grät och grät och jag inte fick någon hjälp. Men så sökte jag på nätet efter läkare och hittade då en skärmläkare som jag kunde ta kontakt med. Då fick vi en diagnos som vi sedan kunde gå vidare med på vårdcentralen, säger Maria Poblete Osmani.

Fick hjälp fortare

– Det gick betydligt fortare då att få hjälp. Vi behövde bara vänta i tre veckor för att få träffa en läkare på vårdcentralen. Tidigare hade jag sökt hjälp i två månader men ändå inte fått hjälp, säger Maria Poblete Osmani.

Och det är inte alltid samtalet med läkaren via en skärm behöver följas upp av ett besök på vårdcentralen.

– Ofta får jag svar på de frågor jag har och då behöver jag inte ta tid från någon annan som verkligen behöver träffa en läkare på vårdcentralen, säger hon.

”Inte opersonligt”

Men är det inte opersonligt att ha kontakt med en läkare via en skärm?

– Nej, absolut inte. Det är inte mer opersonligt än att träffa en stressad läkare på vårdcentralen i 15 minuter, och att där få träffa olika läkare varje gång. Genom skärmen kan jag ha samma läkare hela tiden, säger Maria Poblete Osmani.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkarbesök via datorn

Mer i ämnet