Kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C) är kritisk mot den digitala läkartjänsten.

Högsbybornas läkare sitter 100 mil bort

Uppdaterad
Publicerad

I Högsby har man för första gången på länge lyckats anställa en fast läkare. Men läkaren finns inte på plats i Högsby utan sitter i Umeå och besöken görs via en datorskärm.

Läkaren ska inte ersätta de hyrläkare som finns på plats i Högsby, utan istället ses som ett komplement.

– Vi har sedan länge ganska stora bemanningsproblem i Högsby och har ingen läkare fast anställd. Det här blir ett tillskott med en fast läkare som jobbar två dagar i veckan. Men det betyder inte att vi inte ska fortsätta att jobba för att få nya fasta läkare i Högsby, säger Jessica Rydell (MP) landstingsråd med ansvar för primärvård i Kalmar län.

Läkarbesök via datorn

”Landstinget borde göra mer”

Kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C) är kritisk. Även om den digitala läkartjänsten ska ses som en extra resurs, så menar hon att landstinget istället borde arbeta mer aktivt för att rent fysiskt få fasta läkare till kommunen.

– Som medborgare i kommunen så blir jag upprörd för det känns som om det är en för låg ambitionsnivå. Det borde presenteras stillsammans med en långsiktig lösning på hur vi kommer tillrätta med det här problemet. Då är det lättare att se det som något positivt, säger hon.

Oklar patientgrupp

Men de digitala läkarbesöken är på frammarsch. Planen är att de ska införas i hela Kalmar län och redan idag är systemet etablerat i kommunerna Mörbylånga, Emmaboda, Mönsterås och på Kvarnholmen i Kalmar.

TV: Se hela inslaget här

Det är bristen på läkare inom primärvården som har gjort att landstinget börjat se över de digitala möjligheterna. Det är dock något oklart vilka patienter som ska besöka den digitala läkaren.

– Det är ju patienter som man bedömer inte behövs kännas på fysiskt av läkaren. I dag är det inte riktigt klart vilka patienter det blir som den här läkaren kommer att jobba med. Men man kan tänka sig till exempel diabetespatienter på sin årskontroll, säger landstingsrådet Jessica Rydell (MP).

Högsby kommun är Kalmar läns minsta kommun med runt 6000 invånare. Var fjärde här är utlandsfödd och många av invånarna är äldre, samtidigt som barnafödandet ökar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkarbesök via datorn

Mer i ämnet