Länsstyrelsen: Använd inte åvatten för att vattna fält och trädgårdar

Publicerad

Flödena i vattendragen i Kalmar län är så låga att Länsstyrelsen redan nu uppmanar allmänheten att låta bli att ta vatten från länets vattendrag. Många har en vana av att ta vatten från åar för att vattna sina gräsmattor, men det bör man låta bli.

– Det är rejält låga vattennivåer för årstiden. Vi har gått ut med den här uppmaningen varje år, men att vi gör det redan i juni är ovanligt. Det brukar vara under sensommaren i slutet av juli eller i augusti, säger Henrik Andersson chef på vattenenheten vid Länsstyrelsen i Kalmar.

Värst i södra delarna

Den långvariga torkan har gjort att samtliga vattendrag i Kalmar län är låga eller mycket låga. Och efter att Länsstyrelsen sett över vattendragen i länet bestämdes att en uppmaning att inte använda sig av åvattnet för bevattning måste gå ut till allmänheten.

– Det gäller alla åar i länet men framförallt i söder, vattendragen kring Torsås och Kalmar kommun. Men till och med i Alsterån som är ett ganska stort vattendrag är det ovanligt lågt. Norrut är det lite bättre men i de mindre vattendragen är det lågt där också,  säger Henrik Andersson.

Vad är det som kan påverkas av de låga nivåerna?

– Framförallt så är det uppvandringen av fisk till hösten och så klart det liv som lever i åarna. Det finns ju bland annat sällsynta och viktiga musselbestånd i åarna.

”Vattna inte gräsmattor”

En del har fått tillstånd via vattendomar att ta vatten men det är viktigt även för enskilda personer att undvika att till exempel vattna sina gräsmattor med åvatten.

– Det är ju en ganska vanlig tradition att man gör så att man tar vatten från åar. Men många bäckar små stämmer bra i det här sammanhanget för är det låga nivåer i vattendragen så kan enskilda uttag vara betydande. Det är viktigare att spara på vattnet än att ha gröna gräsmattor, säger Henrik Andersson.

Vad händer om man ändå tar vatten från åarna?

– Länsstyrelsen kan förelägga om ett förbud att ta ut vatten men vi är inga vattenpoliser. Det här är en uppmaning och jag hoppas att det här väcker ansvarskänslan hos de flesta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.