Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Peter Sandwall, landshövding i Kalmar län förklarar varför länsstyrelsen i Kalmar inte längre har råd att behålla 11 medarbetare. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Länsstyrelsen Kalmar län säger upp elva personer

Uppdaterad
Publicerad

Elva personer sägs upp på länsstyrelsen i Kalmar län. Uppsägningarna görs av ekonomiska skäl.

Det är totalt tio enheter som berörs men enligt länsstyrelsen påverkar dessa neddragningar i princip alla 15 enheter då ett antal vakanta tjänster inte kommer att tillsättas. Exakt vilka enheter som berörs vill länsstyrelsen inte uppge.

I april varslade länsstyrelsen femton tjänster och under onsdagen kom beskedet att det är elva av dem som sägs upp.

Behöver balans i ekonomin

– Vi behöver anpassa verksamheten efter den ekonomiska kostym vi har. Vi har vuxit ganska mycket som myndighet några år, och nu behöver vi ta ett halvt steg tillbaka, säger landshövding Peter Sandwall.

Åtgärderna är nödvändiga för att få en stabil ekonomisk grund för framtiden, menar landshövdingen.

– Vi har vuxit i antalet tjänster på länsstyrelsen. Och vi har gjort det i ett antal år när det gick att göra det men sen höll inte ekonomin hela vägen och det är det vi nu behöver justera, säger Peter Sandwall.

”Uppföljningen borde varit bättre”

Tre av tjänsterna omfattas inte av det omställningsarbetet som nu pågår hos länsstyrelsen utan de sägs upp då deras arbetsuppgifter förflyttats till andra myndigheter.

Borde ni inte haft bättre koll på ekonomin?

– Det är en svår ekonomisk styrning. Men visst. Uppföljningen borde ha varit bättre. Och framför allt borde vi sett det här lite tidigare, säger Peter Sandwall.

Kommer ni kunna ge samma service i framtiden, efter uppsägningarna?

– Jag kan inte lova att verksamheten inte kommer att beröras och att det inte kommer att märkas utåt. Men jag kan lova att vi kommer att göra allt vi kan för att det ska märkas så lite som möjligt, säger landshövding Peter Sandea..

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer