Lodjurets på bilden är den unge som syntes på olika ställen i centrala Kalmar förra veckan. Det är oklart om det är samma lodjur som avlivades i måndags. Foto: Ronja Fredriksson

Hot mot länstyrelsens personal efter avlivning av lodjur

Uppdaterad
Publicerad

Efter att länsstyrelsen i Kalmar avlivat en lodjursunge i måndags har det på sociala medier riktats direkta hot mot personal. Nu polisanmäler länsstyrelsen händelsen.

– Det är hot på sociala medier som riktats mot specifika funktioner på länsstyrelsen, säger Christina Karlberg som är kommunikationschef på länsstyrelsen i Kalmar. 

Vad har hoten gått ut på? 

Kalmar

– Motsvarande det som hände med lodjuret. 

Uppvisade oönskat beteende

Det var i måndags som en lodjursunge påträffades i västra delen av Kalmar kommun. I och med att lodjuret uppvisade ett oskyggt och oönskat beteende ansåg länsstyrelsen att riktlinjerna för skyddsjakt var uppfyllda så lodjuret avlivades av skyddsjägare.

Nu är det ett specifikt hot som utförts på sociala medier som polisanmäls av länsstyrelsen. 

– Vår personal är rätt luttrade men givetvis tar de illa vid sig. Jag tycker synd om våra medarbetare som bara gör sina jobb och tar välgrundade beslut, säger Christina Karlberg. 

Märker av hårdare ton

Enligt Christina Karlberg är direkta hot är inte särskilt vanligt men när det händer handlar det ofta om djur.  

– Men vi märker att tonen blir allt hårdare i framförallt sociala medier, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet