Ana Norlén, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Kalmar, antecknar på den papperstäckta tavlan som visar vilka möten myndigheten ska ha i veckan. Foto: Tomas Nyström/SVT

Länsstyrelsen samordnar arbetet mot coronaviruset

Publicerad

Länsstyrelserna i varje län har ett av ett av de viktigaste uppdragen under en kris som till exempel ett utbrott av en pandemi. Deras arbete sker både lokalt och nationellt och SVT Nyheter Småland fick följa med in i rummet där mycket av arbetet leds.

Arbetet mot coronaviruset i Kalmar län samordnas av Länsstyrelsens krisberedskapsstab. I staben ingår flera personer som har olika funktioner.

En del arbetar med att ta fram lägesbilder för hur skyddsmaterielsituationen ser ut i olika kommuner, vissa ordnar med logistiken i länet och andra arbetar med effektiv kriskommunikation. Men det viktigaste är att få länets alla aktörer att samordna arbetet mot coronaviruset.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Ständig kontakt

Detta görs genom ständig kontakt med flera olika aktörer – företag, smittskyddsläkare, kommuner, polisen och civilförsvarsförbund för att nämna några.

– Idag (vid intervjutillfället, reds. anm.) har vi träffat kommunernas medicinskt ansvariga sjuksköterskor, ansvariga för vårdhygien på regionen, och skolsköterskor för att prata om hur man ska hantera vården av coronasmittade patienter och hur dessa ska förflyttas, säger Ana Norlén, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Kalmar.

Regeringens förlängda arm

Länsstyrelsen fungerar som regeringens förlängda arm i länet. De samlar in information från olika verksamheter i länet, bland annat kommunerna, som utgör underlag för hur regeringen sedan fattar beslut.

– Regeringen har de senaste veckorna fattat massor av beslut. Och de besluten bygger på information som de får av Länsstyrelserna och andra myndigheter – om vad som behöver göras under pandemin, säger Ana Norlén.

”Vi bedömer läget”

Länsstyrelsen har också den övergripande bilden av situationen i länet. Vid den händelse Socialstyrelsen ska fördela skyddsmateriel till kommuner i länet tar myndigheten hjälp av Länsstyrelsen.

– Då är det vår roll att bedöma läget, så att Socialstyrelsen fördelar skyddsmaterielet till den som behöver det mest, säger Ana Norlén.

I klippet ovan berättar Ana Norlén mer om Länsstyrelsens arbete mot coronaviruset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet