Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lantbrukaren Fredrik Andersson på Häckenstad gård utanför Gamleby. Foto: Clary Kroon/SVT

Ekobondens miljöåtgärder på gården har gett resultat

Publicerad

Lantbrukaren Fredrik Andersson på Häckenstad gård utanför Gamleby i Västerviks kommun är ekologisk bonde med stort intresse för miljön. Han har genomfört flera olika miljöåtgärder på sin gård som gett resultat.

– Klimatet kommer förmodligen inte bli bättre, utan vi får nog lära oss att leva med de svängningarna som har varit de senaste åren, både med torka och för mycket vatten, säger Fredrik Andersson.

Tillsammans med sin fru driver Fredrik Andersson gården ekologiskt sedan 2008, med kravmärkt köttdjursuppfödning. De har mellan 500 och 700 nötdjur på gården. 

Drabbades av översvämning 

2010 fick de stora problem med översvämning på sin gård på grund av att det var mycket snö som smälte. De förlorade mängder av foder och kände att de behövde göra något.

2011 började Fredrik Andersson göra miljöåtgärder på sin gård tillsammans med Västerviks kommun, i projektet havsmiljö Gamlebyviken. Sedan dess har det bara blivit fler och fler.

– Vi har bland annat gjort strukturkalkningar, fosfordiken, tvåstegsdiken, kalkfilterdiken och byggt en våtmark, berättar han. 

Åtgärder mot torkan väntar 

De senaste fyra åren har de istället haft problem med torka på gården, så nästa projekt som startar i vår handlar om att försöka reglera vattnet.  

– Det växer väldigt dåligt på åkermarken när det är torka och sedan kommer det ofta väldigt mycket regn hastigt. Då hänger inte vattensystemen med och då blir det ett stort näringsläckage som går ut i Östersjön, säger Fredrik Andersson.

Miljöåtgärderna har haft effekt

Näringsläckage från jordbruk och djurgårdar är den största orsaken till övergödningen i Östersjön, men åtgärder ger resultat.

– Fler lantbrukare börjar engagera sig nu och de provtagningarna som gjorts i Östersjön det senaste året visar att näringsläckagen har bromsats. Det är klart att det är en sporre för mig och andra att det vi gör också gör skillnad.

I klippet visar Fredrik Andersson några av de åtgärder han har gjort på sin gård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västervik

Mer i ämnet