LRF öppnar stödtelefon Foto: TT

Flera lantbrukare behöver samtalsstöd i torkan

Uppdaterad
Publicerad

På grund av den extrema torkan har nu LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, startat en stödlinje för medlemmar som kan ringa för att få råd, tips och hjälp för att klara sin verksamhet.

Den dåliga skörden har lett till foderbrist som gör att många djurägare inte har tillräckligt med mat till alla sina djur. Det gör i sin tur att flera djur nu måste nödslaktas, men kön till slakterierna är lång där flera av lantbrukarna får vänta fram tills årsskiftet.

– Det är ju en extrem vädersituation vi har just nu så vi hoppas kunna bistå med råd och stöd till våra medlemmar och lotsa dom vidare i rätt riktning, säger Helene Lantz på LRF Sydost.

Torkan i småland 2018

Stort behov av linjen

Med hjälp av telefonlinjen vill LRF sammanställa och dela med sig av regionala erfarenheter över hur läget är just nu. Men till stor del handlar det om att vara ett stöd till de som bara vill prata om sin situation.

– Problemen kommer ju mer här till hösten och många gånger handlar det bara om att lyssna. Många har ringt till oss innan vi inrättade stödlinjen och sökt stöd så vi har märkt att ett behov finns, säger Helene Lantz.

Stödlinjen har telefonnummer 0771-18 08 11 och är bemannad vardagar mellan 8.00-1700. Linjen kommer att vara öppen fram till slutet av december månad eller längre om behov finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan i småland 2018

Mer i ämnet