Kursföreståndaren Jenny Malmberg Ringdahl pratar med de blivande lärarassistenterna Mariam Ibrahim och Tomas Olson. Foto: SVT

Så ska lärarnas pappersarbete minska

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på lärare i Sverige och utbildningstakten mättar inte behovet. Nu utbildas lärarassistenter på sju folkhögskolor runt om i landet för att få bukt med problemen. Gamleby folkhögskola är en av utbildningsorterna.

Flera grundskollärare uppger att deras arbetsbelastning är för hög och många lärare säger upp sig. Administration och kringuppgifter tar tid från undervisningen och planering av lektioner.

Därför kom Lärarförbundet för snart två år sedan med förslaget att införa fler yrkeskategorier i skolan. Till exempel lärarassistenter som kan hjälpa till med uppgifter som inte kräver lärarkompetens, som att rapportera frånvaro, kopiera papper och boka föräldramöten. Lärarförbundet menar att lärare måste få fokusera på undervisningen.

– I dag har vi en historisk lärarbrist därför är det högst angeläget att vi får in andra yrkeskategorier som kan avlasta lärarna och frigöra värdefull lärartid, säger Johanna Jaara Åstrand ordförande i Lärarförbundet.

Teori och praktik

Därför startades i höstas sju lärarassistentutbildningar, en av de sju platserna i landet är Gamleby folkhögskola och utbildningen är ett år. Men att ha gått en utbildning är inget krav för att få jobb som lärarassistent enligt annonser på platsbanken. Men på Gamleby folkhögskola är kursansvarig övertygad om att de som gått utbildningen kan konkurrera ut andra sökande till ett jobb.

– På vår utbildning är det ett teoretiskt block varvat med praktik två dagar i veckan. Här på Gamleby folkhögskola läser de teoretiska ämnen som psykologi, kommunikation, pedagogik och så vidare för att förstå skolmiljön och hur skolan fungerar, säger Jenny Malmberg Ringdahl kursföreståndare på lärarassistentutbildningen.

TV: Se hela inslaget här

Till utbildningen i Gamleby säger Jenny Malmberg Ringdahl att det var mellan 50 och 60 personer som sökte, 22 blev antagna och de studerande har olika bakgrund och åldrar. Även till de andra utbildningarna i landet var det stort söktryck.  Flera lärosäten har dessutom skickat in en ansökan till myndigheten för yrkeshögskolan om att få starta lärarassistentutbildningar hösten 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.