Foto: Michael Johansson lät två unga asylsökande flytta in hemma hos honom. Alternativet hade varit att de fått flytta in på ett av Migrationsverkets boenden när de fyllde 18.

Lärare öppnar sina hem för unga asylsökande

Publicerad

Flera lärare i Växjö kommun har öppnat sina hem för unga asylsökande som när de blir 18 år inte längre får bo kvar på kommunens HVB-hem.

Michael Johansson är fritidspedagog och har jobbat med svenskundervisning för många asylsökande ungdomar på en gymnasieskola i Växjö. Två av de pojkar som han lärde känna men som han aldrig undervisat, fick han extra bra kontakt med.

Firade jul hos Michaels familj

– De ville verkligen lägga energi och arbete på att komma in i vårt sätt att leva här i Sverige och lägga mycket energi på skolan. Under tiden som de bodde på HVB-hem så var de hemma hos mig och min familj och hälsade på och fikade och firade jul bland annat, säger Michael Johansson.

TV: Se hela inslaget här

När de två pojkarna sen fyllde 18 år fick de inte bo kvar på kommunens HVB-hem, eftersom det formellt är Migrationsverket som har ansvar för att ordna boende för vuxna asylsökande. Men Michael var skeptisk till det asylboende som de skulle placeras på, och då bestämde han sig för att erbjuda dem en plats hemma i sin villa.

– Vi hade ett rum ledigt, och på den vägen är det.

Minst fem lärare har gjort likadant

Enbart i Växjö kommun känner socialtjänsten till minst fem fall där asylsökande unga flyttat in hos sina lärare. Och även om Michael Johansson aldrig har undervisat de barn som bor hos honom, så har funderat mycket på hur andra ungdomar i samma situation reagerar på att han har öppnat sitt hem för just  här två.

– Många har ju sagt att varför kan inte jag få bo hemma hos dig, när de får det? Men det är bättre att jag har två hemma än ingen alls, säger Michael Johansson till SVT Nyheter Småland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostäder för ensamkommande

Mer i ämnet