Åsa Fahlén är ordförande i Lärarnas Riksförbund. Foto: SVT

Lärarfacket: ”Ingen lösning på problemet”

Uppdaterad
Publicerad

Lärarnas Riksförbund säger att de dagligen får rapporter från lärare som mår dåligt av att se hur unga asylsökande riskerar att ryckas upp ur sitt sociala sammanhang när de blir 18, eller skrivs upp i ålder. Och att de då låter ungdomarna flytta in deras egna hem är inte så konstigt, menar förbundsordförande Åsa Fahlén.

– Det är vi väl medvetna om att det förekommer. Många av våra medlemmar möter ju de här eleverna ute i skolvardagen och vet vilken situation de befinner sig i, säger Åsa Fahlén, som är ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Hösten 2015 sökte cirka 35.000 personer som var under 18 år asyl i Sverige utan att de hade med sig vårdnadshavare. Fram till 18-årsdagen har de här barnen varit kommunernas ansvar. Men när de blir 18 övergår ansvaret för deras boende från kommunen till Migrationsverket.

Bostäder för ensamkommande

Lärare reagerar starkt

Många unga riskerar då att hamna på asylboenden som ligger långt bort från den kommun där de bott innan 18-årsdagen. Det är här många lärare reagerar. De klarar inte att av att se ungdomar som ofta redan sedan tidigare mår dåligt behöva byta hela sitt sociala sammanhang och öppnar i stället sina egna hem för ungdomarna. Men det är inte okomplicerat, menar Lärarnas riksförbund.  

– Egentligen så är inte detta en lösning på problemet, och jag tror att det allra bästa är att inte ha en person som elev och dessutom boende hemma hos sig, precis som att det inte är lämpligt för mig som förälder att undervisa mina egna barn. Ibland blir det ju så men vi försöker ju att undvika de situationerna, säger Åsa Fahlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostäder för ensamkommande

Mer i ämnet