Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mathias Ahrn är lärare på återvändarskolan som nyligen startat i Växjö. I klippet berättar han hur man jobbar med eleverna. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Läraren Mathias i Växjö om återvändarskolan: ”Finns tusen olika sätt att gå i skolan”

Uppdaterad
Publicerad

– Vi har en unik möjlighet att skapa goda relationer med eleverna här eftersom vi har tid med dem, säger Mathias Ahrn som arbetar som lärare på återvändarskolan i Växjö.

Ett tiotal elever från Teleborg centrums högstadium i Växjö är kopplade till återvändarskolan. Gemensamt för dessa elever är att de har en mycket hög frånvaro från skolan.

– Vi träffar barn där skolan varit en jobbig del av livet länge. Vissa av dem vi jobbar med har ju haft problem med skolan sedan årskurs fyra, säger Mathias Ahrn.

I klippet ovan ser du hur återvändarskolan ser ut och hör läraren Mathias berätta mer.

”Komplex bild”

Återvändarskolan startade under hösten 2023 i lokalerna Tufvan på Teleborg i Växjö. Där arbetar Mathias Ahrn tillsammans med en specialpedagog och en elevkoordinator.

Han beskriver att frånvaron för eleverna ofta ligger på mellan 90-100 procent. Varför eleverna hamnat i en sådan situation är dock många gånger komplex och det finns ingen enkel lösning. Därför är just en specialanpassad skola någonting som kan vara en väg för att få tillbaka eleverna.

– Det finns en grupp elever som tappar tron på sig själva vad det gäller prestation, sedan finns den sociala biten och sedan den psykiska ohälsan som är ett problem, säger Mathias Ahrn för att beskriva några av de gemensamma nämnare som trots allt går att finna.

Utbrett problem

För tillfället riktar sig återvändarskolan endast till elever från Teleborg centrums högstadium, varför kan du läsa mer om genom att klicka här.

– Jag har jobbat som rektor på Teleborg centrum innan och jag tror att mina före detta rektorskollegor känner igen sig i bilden att alla skolor behöver hjälp med den här problematiken.

Om eller när en återvändarskola kan vara tillgänglig för alla i Växjö kommun är oklart. Men arbetet som just nu pågår med elever från Teleborg centrum hoppas Mathias Ahrn ska vara startskottet.

– I grund och botten är det ett politiskt beslut men det finns ett stort behov just nu. Men jag är glad att vi kan prova oss fram och se var vi kan göra mest nytta.

Hör eleven Annie berätta vad skolan betytt för henne:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För Annie Zuloaga i årskurs nio har återvändarskolan stor betydelse. Hör henne berätta i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.