Inger Maurin i Lärarförbundet Växjö anser att samtliga kommuner behöver höja lärarlönerna. Foto: Lina Svensson/SVT

Lärarförbundet: Nybro har förhoppningsvis lärt sig en läxa

Uppdaterad
Publicerad

Lärarbristen har lett till att lärare headhuntas och att kommuner bjuder över varandra lönemässigt. Nu pågår ett lönerace som Lärarförbundet är nöjda med.

Nybro kommun anser att Kalmar haft ett aggressivt sätt att rekrytera genom headhunting från småkommunerna.

Men lärarnas fackförbund anser däremot att det kan vara ett sätt att få upp lönerna inom hela yrkeskåren.

Lärarbrist i Småland

– Förhoppningsvis har Nybro lärt sig en läxa, men det här kommer även hända andra kommuner och när det råder lärarbrist blir det marknaden som bestämmer, säger Inger Maurin från Lärarförbundet i Växjö.

Kommunerna tävlar om lärarna

Den höga efterfrågan på lärare gör att de skolor som erbjuder högst lön har möjlighet att få över lärare till sin kommun.

Men Inger Maurin anser att varje kommun tävlar på lika villkor och har samma möjligheter till att satsa på högre lärarlöner och tror att viss rotation bland lärare är bra.

– Det är inga långtidslösningar när man rekryterar varandra och vi kanske är ovana att headhunting sker inom lärarkåren men det är bara att gratulera de lärare som lyckats få upp lönen, säger Inger Maurin.

Enligt Lärarförbundet ligger lärare 10.000 kronor för lågt i månadslön jämfört med andra akademiska yrken med lika lång studietid som exempelvis psykologer och ingenjörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarbrist i Småland

Mer i ämnet