Polisen på plats i Fliseryd, där den skadade mannen hittades. Foto: Privat

Larm om explosion – bombskyddet på plats i Mönsterås och Högsby

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsmorgonen larmades polis och ambulans till Fliseryd utanför Mönsterås efter larm om en explosion. En man anträffades skadad och under utredningen kom det fram att han kan ha skadats på en adress i Långemåla i Högsby. Nationella bombskyddet har därför varit på plats på båda adresserna och sökt efter spår av detonation eller andra farliga föremål – utan resultat.

Mannen, som är i 40-årsåldern, hittades skadad i Fliseryd och fördes till sjukhus med oklara skador.

– En man är skadad och förd till sjukhus. Vi har bara kunnat prata kort med honom, men vi har en patrull på väg till sjukhuset för att prata mer med honom. Vi vet inte närmare vad detonerat på platsen, sade Evelina Olsson, polisens presstalesperson, inledningsvis.

Bombskyddet på plats på två adresser

Enligt polisens första uppgifter skedde explosionen i en trädgård i Fliseryd, där den skadade mannen hittades. Men vid lunchtid meddelade polisen att Nationella bombskyddet var på plats på en adress i  närheten av Långemåla, där det alltså kom fram att mannen kan ha blivit skadad.

– Bombskyddet ska kontrollera om det finns något farligt där. Om det har varit någon form av detonation gör de en undersökning, sade polisens presstalesperson Patric Fors tidigare under onsdagen.

– Det är ganska gott om poliser här. Jag ser fyra målade polisbilar och flera omålade, säger SVT:s reporter Karin Ahlgren som är på platsen vid Långemåla.

Två brottsrubriceringar

Initialt rubricerades händelsen om misshandel.

– Det utreds just nu som misshandel av normalgraden men brottsrubriceringen kan komma att ändras, sade Evelina Olsson till SVT Nyheter Småland under onsdagen.

Polisens bombgrupp på platsen i Långemåla. Foto: SVT

Vid 16-tiden på onsdagen berättar polisen att det nu finns två brottsrubriceringar i ärendet – grov misshandel och brott mot explosiva varor.

Ingen misstänkt person finns i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.