Foto: Både Jonssons månadsbrev och instagraminlägg har fått kritik

Breven som gav kommunchefen sparken

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Småland har läst de brev som ska vara en anledning till att kommunchefen Linda Jonsson fick sparken.

Christina Lindqvist (KD), som är en av politikerna som röstade för att Linda Jonsson skulle sparkas uppger att ett av skälen var att kommunchefen hängt ut sina medarbetare i öppna brev. 

Breven skickades ut som månadsbrev till alla kommunanställda i Uppvidinge och till ett antal utvalda politiker i kommunen.

Turbulensen i Uppvidinge kommun

Månadsbreven orsaken

När SVT ställde frågan till Christina Lindqvist om varför sju ledamöter valde att rösta mot det åtgärdsprogram som kommunledningen tagit fram, hänvisar Lindqvist till det månadsbrev som kom kvällen innan mötet.

– Vi förväntade oss att Linda ville ha vårt förtroende och det visade hon inte i det nya kommunbrevet. Utan hon hänger ut en känslig process. Det gör det svårt att gå vidare och hitta bra lösningar både för henne och de andra som varit inblandade, sa Christina Lindqvist (KD) i en intervju till SVT Nyheter Småland under torsdagen.

Utrycker oro

SVT nyheter Småland har nu tagit del av brevet som Christina Lindqvist hänvisar till. I brevet skriver Linda Jonsson att hon känner oro för kommunens organisation och att förtroendefrågan ska tas upp i kommunstyrelsen. 

”Ni har säkert hört och läst i massmedia att några av kommunstyrelsens ledamöter kritiserar mig och ledarskapet i kommunen. Ledamöterna har ombetts skicka in sin kritik till kommunstyrelsens ordförande men ingen konkret kritik har inkommit.  

Därefter har några ordinarie ledamöter och några ersättare lämnat in en skriftlig begäran om ett extra styrelsemöte ”med anledning av förtroendefrågan i Kommunstyrelsen”.

Mötet äger rum onsdagen den 3 maj klockan 08.30. Vad som händer därefter beror helt och hållet på vilket beslut som fattas på mötet.”

Skriver öppet om känslor

Under flera möten som handlat om varför Linda Jonsson måste avgå har det också hänvisats till ett månadsbrev som skrevs i slutet av augusti förra året. SVT nyheter Småland har även tagit del av det brevet. Jonsson skriver följande: 

En blick som bränner i ryggen säger – nu ska vi se vad hon går för! En medarbetare går förbi, undviker medvetet att säga hej…  Ibland kan jag inte låta bli att reflektera över: 

– Vad håller jag på med och VARFÖR? 

Tjata om vi-känsla, medarbetarskap, stolthet, vilja, ambition, ständiga förbättringar osv, osv. 

Alla har vi väl sådana dagar. Någon menar att det tillhör när man är chef.  

I ett instagraminlägg skriver Linda Jonsson också en liknande text. Det inlägget har kritiserats flera gånger av de politiker i kommunstyrelsen som röstade för Jonssons avgång och togs också upp i kommunstyrelsemötet som slutade med att Jonsson fick avgå.

Publicerat på sociala medier

I instagraminlägget skriver Jonsson:  

Och så mitt bland oss finns det någon eller några som går till jobbet och tänker att idag ska jag gör livet surt för min omgivning. Inte ett hej ens. Inte titta upp och kanske le lite. Nejdå, bara stirra rakt fram och gå förbi.

Svårt att förstå kritiken

Åke Carlson (C), kommunalråd i Uppvidinge kommun Foto: Kaisa Andersson

Åke Carlson (C) förstår inte att kritiken är så hård mot månadsbreven och instagraminlägget.

– De har ett flertal gånger tagit upp att det är olämpligt av en kommunchef att skriva dessa brev. Jag tror inte att man får nobelpriset i litteratur för texten instagraminlägget, men jag ser inget konstigt i det, säger han.

Åke Carlson presenterade ett åtgärdspaket som innebar att de under en sexmånadersperiod skulle jobba för att komma tillrätta med kritiken mot kommunchefen. 

– Även om vi inte hade lyckats hitta en lösning på problemet så hade vi haft sex månader att förbereda oss. Då hade vi sluppit den här krisen.

Frågetecken kring händelsen

Åke Carlson anser att det är obegripligt varför de sju ledamöterna vill slänga ut både Linda Jonsson och skattepengar genom agerandet. Han tycker heller inte att varken han eller kommunchefen fått några konkreta svar.

– För mig känns det här som Kafkas Processen där Josef Kafka blir anklagad och ställd inför en domstol men aldrig får reda på varför. Nu har månadsbreven och Instagram-inlägget kommit fram. Det är svårt att förstå varför de publiceringarna ska vara ett skäl till att avsätta en kommunchef, säger Åke Carlson (C). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen i Uppvidinge kommun

Mer i ämnet