Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen Karl Ljungqvist ser positivt på möjligheten att kunna begränsa vilka områden som personer med koppling till gängkriminalitet kan vistas i. Hör honom berätta mer i videon. Foto: Ludwig Fleetwood/SVT

Ledargestalter i gänget släpps från fängelset – förbjuds röra sig i centrala Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

I augusti släpps två män med ledarroller i Norrlidengänget ut efter långa fängelsestraff. Kriminalvården och polisen tar nu höjd för att deras närvaro kan leda till att den blodiga gängkonflikten i Kalmar blossar upp på nytt, genom att förbjuda männen att befinna sig i stora delar av Kalmar.

Vistelseförbudet, som Kriminalvården beslutat om i samband med de två männen friges villkorligt från fängelset, gäller i Norrliden, i Berga centrum, i Funkabo, Oxhagen och i centrala Kalmar under krogarnas öppettider. Och att just dessa områden valts är ingen slump.

– Det kan handla om att förhindra att de ska begå nya brott, att de får en stor påverkan på lokalsamhället, säger Karl Ljungqvist, operativ samordnare i lokalpolisområde Kalmar.

Skjutningar i Kalmar

Polisen: Risk att konflikten i Kalmar eskalerar

SVT Nyheter Småland har tagit del av besluten gällande de två männen. Där beskrivs den ena mannen, som är i 30-årsåldern som en person med en ”betydande roll” i Norrlidengänget. 2019 dömdes han till 6,5 års fängelse för grovt narkotikabrott.

Den andra mannen, även han i 30-årsåldern, ingår i ”kärnan” av nätverket och dömdes i februari 2022 till fängelse efter att polisen hittade 4,5 kilo cannabis i en kolonistuga han hade tillgång till.

Polisen anser i ett utlåtande att männens närvaro kan medföra ”stor risk att (...) den konflikt som pågått under 2022 kommer att eskalera”.

I första hand är vistelseförbudet ett sätt för Frivården att se till att dömda brottslingar inte återfaller i brott, men det skyddar också det omgivande samhället, tycker Karl Ljungqvist.

– Det ger väldigt tydliga signaler gentemot övriga samhället och även de här individerna att det här är fel väg att gå.

Förbud för icke-dömda

I en utredning till regeringen som presenterades i juni föreslås att vistelseförbudet ska utökas och även omfatta personer som inte är dömda för brott, men som ”medvetet kan befaras främja ett kriminellt nätverks brottslighet i ett visst område”. Den som bryter mot vistelseförbudet ska kunna dömas till fängelse i ett år.

Utredningen föreslår också att vistelseförbud blir en egen påföljd för domstolar att döma ut som straff.

KLIPP: Det händer om man bryter mot vistelseförbudet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kriminalvården berätta vad som händer om man bryter mot vistelseförbudet i klippet. Foto: SVT/Arkiv

Vistelseförbud

• Ges till en person ställd under skyddstillsyn eller en person som är villkorligt frigiven, om särskilda skäl föreligger

• Beslutas av Kriminalvården och kontrolleras av Polisen eller Frivården (om personen har elektronisk fotboja)

• Gäller i tre månader, och kan förlängas tre månader i taget

• Beslutet kan kombineras med elektronisk fotboja, men i majoriteten av fallen gör det inte det.

• Infördes i två steg, i juli 2020 för personer dömda till skyddstillsyn och i maj 2021 för personer som villkorligt friges från fängelset.

Källa: Kriminalvården/Jonni Karlberg/Christina Thingwall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet