Foto: Suvad Mrkonjic / TT Visa alla (2)
Visa alla (2)

Lediga brandmän kallas in – ”Vi är sårbara om det händer något mer”

Publicerad

Räddningstjänster runt om i Kalmar län tvingas att kalla in de brandmän som är lediga och de som har semester. Och samtliga räddningstjänster i länet uppmanas nu att se över sina personella resurser. ”Vi hade aldrig klarat det annars”.

För att kunna hantera den stora skogsbranden i Kristdala kallas alla tänkbara resurser in till räddningstjänsterna runt om i Kalmar län.

”Hade aldrig klarat det annars”

– Med den beredskapen vi har hade vi aldrig klarat det så vi måste hela tiden kalla in de som är lediga. Och samtidigt får vi hjälp av de flesta andra räddningstjänster i länet och då måste  de i sin tur kalla in extra resurser för de kan ju inte tömma alla sina stationer, säger Jonas Neldemyr vid räddningstjänsten i Oskarshamn.

Under dagen har räddningstjänsten och Länsstyrelsen i Kalmar haft ett samverkansmöte för att gå igenom situationen.

”Sårbara om det händer något mer”

– Alla räddningstjänster fick i uppdrag att inventera sina personella resurser och skulle det hända något annat i länet så blir det svårt. Vi är sårbara om det händer något mer, säger Christina Karlberg kommunikationschef vid Länstyrelsen i Kalmar.

Ett 50-tal brandmän arbetar med att bekämpa branden i Kristdala och ett 15-tal personer från Försvarsmakten stöttar upp.

45 bränder sedan igår

Enligt Länsstyrelsen har 45 bränder inrapporterats sedan igår i bara Kalmar län.

– De flesta är ju mindre bränder men det är mycket. Det är så viktigt att man respekterar eldningsförbudet och låter bli skogsmaskinerna, säger Christina Karlberg.

Helikoptern har vattenbombat området under tisdagen och under morgondagen hoppas räddningstjänsten i Oskarshamn att man ska klara sig med markfolk. Ett 50- tal personer är schemalagda fram till fredag.

– Men händer det nåt mer så får vi begära hjälp akut, säger Jonas Neldemyr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oskarshamn

Mer i ämnet