Lektor på polisutbildningen: ”Ledningen måste agera på en osund kultur”

Uppdaterad
Publicerad

Vid polisutbildningen lärs studenterna om vikten av att anmäla sexuella trakasserier och ofredanden från kollegor. Men det förutsätter att ledningen agerar direkt om de får kännedom om sexuella trakasserier på arbetsplatsen, säger Cecilia Jonsson, lektor på polisutbildningen.

Hon har tagit del av SVT Nyheter Smålands rapportering om det högt uppsatta befäl inom polisen i Växjö som står åtalad för flera fall av sexuella ofredanden mot kollegor.

– Jag vet inget mer om händelsen än vad som framkommit i media och det ska gå till tingsrätten så vi får se vad domen blir. Men givetvis är det jätteallvarligt att det händer inom polisen. Men det positiva är att det är anmält och har lyfts upp, säger hon.

Blir du förvånad när du hör om detta?

– Jag tror inte att någon är förvånad över att sexuella trakasserier och kränkande särbehandling är ett problem. Så tyvärr, nej.

Fokus på frågan på utbildningen

Sedan ett år tillbaka har polisutbildningen i Växjö infört obligatoriska diskussioner kring sexuella trakasserier och kränkande särbehandling bland sina studenter och informerar bland annat om polisens eget me too-upprop #Nödvärn redan första dagen på utbildningen.

Målet är att fler nyutexaminerade poliser ska våga anmäla om de utsätts för något på sin arbetsplats. Men det förutsätter också att anmälningarna tas på allvar, säger Cecilia Jonsson.

Måste prata om ”tystnadskulturen”

– Vi måste prata om det som ofta kallas tystnadskulturen, att man vågar anmäla, men också att det tas på allvar. Man måste ha en ledning som agerar på det man kan kalla en osund arbetskultur, säger hon.

Hur ser du på hur ledningen hanterat det här fallet?

– Jag vet inget om den här händelsen och kan inte spekulera om hur man har agerat. Men däremot kan jag se att vi måste fortsätta lyfta de här frågorna. Om det kommer anklagelser av den här typen, vad gör vi med dem? Hur agerar vi? Det är frågor som ständigt måste diskuteras och tas på största allvar givetvis.

”Ökar motivationen”

Polisen Jan Ottosson är studierektor och lärare på polisutbildningen vid Linnéuniversitetet i Växjö. Han arbetar med att se till att alla polisstudenter får utbildning kring frågan om sexuella trakasserier, som vad man kan göra om man känner sig utsatt.

– Vi har ju väldigt många polisstudenter som går här, och om vi kan påverka kulturen någon grad i att få ännu bättre förstående poliser i de här frågorna så känns det väldigt motiverande och bra. Så jag känner att det är väldigt tråkigt att det händer men samtidigt ökar motivationen att göra ett ännu bättre jobb, säger han.

Hör studierektor Jan Ottosson om varför utbildningen är viktig

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.