Den pågående flyktingkrisen skapar nya funktioner i vårt samhälle. På senare tid har många nya tjänstbenämningar dykt upp: flyktingsamordnare, integrationsstrateg, integrationsutvecklare, etc.
Bättre integration
Människor som anställs idag kan ha helt olika akademiska bakgrunder vilket gör att integrationsarbetet kan bli lidande, det menar Jonas Svensson, ansvarig för planering och utformning av programmet.
– Integration är en samhällsutmaning och det är viktigt att tänka hur vi kan ta hand om de människor och deras kompetenser på bästa sätt. Därför erbjuder vi en formell utbildning med fokus på just integration och mångfald, säger Jonas Svensson.
Aktiv rekrytering
Tanken med den nya utbildningen är att svara upp till de nya behoven som dyker upp. Programmet startar under hösten 2016 och det kommer att finnas 35 platser att söka till. Men universitetet ger sig ut på jakt direkt.
– Vi kommer att bedriva en aktiv rekrytering bland ungdomar. Vi vill uppmuntra personer med en bredare kulturell och språklig kompetens att söka till programmet, säger Jonas Svensson.
Samarbete i centrum
Linkande formella utbildningar finns i Stockholm och Malmö. Linnéuniversitetet hoppas på ett mycket nära samarbete med externa aktörer, säger Jonas Svensson.
– Förhoppningen är att ha en bra kontakt med företag, myndigheter, kommuner men också organisationer som Röda korset, Stadsmissionen, etc.