Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar jaktvårdskonsulenten Elias Turesson varför vildsvinen besöker trädgårdar just under hösten. Foto: SVT/Clary Kroon

Lista: Därför föredrar vildsvinen gräsmattor på hösten

Uppdaterad
Publicerad

På hösten är det inte ovanligt att vildsvin söker sig in till bebyggelse och trädgårdar. Men varför sker det just på hösten?

Flera samhällen i Småland, bland annat Emmaboda och Lessebo, har drabbats hårt av bökande vildsvin under de senaste veckorna. 

I klippet berättar Elias Turesson, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet Kronoberg, varför vildsvinen bökar upp i trädgårdarna nu på hösten. 

Lessebo

Stoppa vildsvinen i tid 

Det finns också en del saker som du kan göra själv för att förebygga att vildsvinen inte kommer till just din trädgård. 

– Plocka upp fallfrukt varje kväll, så att det inte ligger någon kvar under natten. Håll ordning på komposten, så att det inte blir en attraktiv hög för vildsvinen. Om man har en mindre tomt kan man kanske också sätt upp ett tillfälligt staket, säger Elias Turesson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lessebo

Mer i ämnet