Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Några av vildsvinen som härjar i Lessebo har fångats på bild. Foto: Skyddsjägarens åtelkamera

Skyddsjägaren om grisinvasionen i Lessebo: ”En natt såg vi 34 grisar i samhället”

Uppdaterad
Publicerad

Inne i samhället Lessebo har det varit väldigt många vildsvin de senaste veckorna och kommunens skyddsjägare har jobbat hårt. 

Skyddsjägaren Jonas Nygren berättar att han brukar vara i samhället och jaga fem nätter i veckan.  

– Jag har aldrig varit med om att se så många grisar inne i samhället på en gång. En natt såg vi hela 34 stycken, berättar han. 

Lessebo

Svårjagat inne i samhället 

Skyddsjägarna har lyckats skjuta åtta vildsvin sedan augusti, men det är svårt att jaga inne i samhället eftersom säkerhetstänket alltid måste gå först. 

– Jag har suttit i trädgårdar och haft ett helt gäng grisar på fem till sex meters håll, men det har inte gått att skjuta eftersom det funnits gångbanor, bilar eller hus i vägen, säger Jonas Nygren.  

I klippet berättar jaktvårdskonsulenten Elias Turesson varför det kan vara så många vildsvin i Lessebo, trots att vildsvinsstammen har minskat. 

Stammen har minskat 

Jägarförbundet håller just nu på att sammanställa förra säsongens jaktresultat, så ännu finns inga färska siffror, men Elias Turesson tror att stammen har fortsatt att minska i Kronoberg. 

– Föregående säsong sköt vi nära 12 000 vildsvin i Kronobergs län och det var den högsta noteringen någonsin. När vi trycker till och skjuter många, så brukar stammen gå ner. Rapporter som kommer utifrån säger också att det är betydligt färre vildsvin nu, än för två år sedan, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lessebo

Mer i ämnet