Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Waldemar och Boguslawa Czudowska upp skadorna som vildsvinen orsakat i deras trädgård. Foto: SVT/Clary Kroon

Vildsvinen invaderar Lessebo – de fick hela sin trädgård uppbökad

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har vildsvin orsakat skador i flera samhällen i Småland. De tar sig in i trädgårdar på nätterna och bökar sönder gräsmattor. I Lessebo har Boguslawa och Waldemar Czudowska fått hela tomten förstörd.

– Det är fruktansvärt, jag vet inte vad vi ska göra. Det känns helt hopplöst, säger Boguslawa Czudowska, som bott i huset tillsammans med sin man i 25 år. 

I klippet kan du se hur stora skador trädgården fått.  

Lessebo

Flera villaägare i Lessebo har blivit drabbade av vildsvinsskador under de senaste veckorna. Så här på hösten är det inte ovanligt att vildsvin besöker tätorter för att äta fallfrukt, men det var inget som de hittade i paret Czudowskas trädgård. 

– Det fanns inga plommon i år och äppleträdet har vi sågat ner för att det gav så lite frukt, säger Boguslawa Czudowska.

Vet inte vad de ska göra

Paret Czudowskas tomt gränsar till ett skogsområde som på senare år vuxit igen och blivit fullt med sly. Deras teori är att vildsvinen känner sig trygga där och att de sedan kommer ut på gräsmattan och bökar på nätterna. 

Boguslawa är 74 år och Valter är 77 år och de vet inte hur de ska kunna få ordning på trädgården igen. 

– Jag vet inte vad vi ska göra. Min man får inte jobba hårt eftersom han har hjärtproblem och jag orkar inte bära de här tunga grästuvorna, säger Boguslawa Czudowska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lessebo

Mer i ämnet