Livsmedelsverket: ”Kan inte ha olika regelverk”

Publicerad

Mindre slakterier som slaktar lamm från lokala och ekologiska fårbönder upplever att regler och kostnader har blivit dem övermäktiga. När de lokala slakterierna lägger ner drabbar det lokala fårproducenter, men någon snabb lösning på problemet finns inte enligt Livsmedelsverket.

Henrik Björnfot är chef för livsmedelskontrollerna på Livsmedelsverket i södra Sverige och han förstår problemen som kan uppstå för de mindre slakterierna, men ser inte hur mindre slakterier skulle kunna få det smidigare eller billigare.

– Det är så klart tråkigt om det är på det sättet, vi har ju ett system i Sverige där slakten finansieras av företagens avgifter, säger Henrik Björnfot.

– Det finns tyvärr inga andra regelverk för mindre producenter när det handlar om slakt, även om man bara skickar några få djur till slakteri så måste ju de hanteras på samma sätt som de andra djuren.

Ser ljuspunkter

Sedan 2010 har antalet företagare som arbetar med lammuppfödning i Kronoberg och Kalmar län minskat med nästan 200, och antalet får med lite drygt 5000 stycken, det framgår av statistik från Jordbruksverket.

Men trots att många har det tufft i dag så finns det samtidigt ett stort intresse för branschen, enligt Henrik Björnfot.

– Vi har fått signaler om att det är många som funderar på att starta upp ny verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.