Ljudnivåerna från böneutropen är inte för höga, visar den senaste kontrollen. Foto: TT

Ljudvolymen från böneutropen i Växjö moské inte för hög

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen genomfördes en ny kontroll av volymen från Växjö moskés böneutrop. Förra veckan konstaterades att de var godkända utomhus, men nu tittade man även på hur hög volymen var inomhus i förskolan bredvid.

Växjö moské har fått tillstånd att sända böneutrop en gång i veckan. Det här väckt mycket reaktioner och folk i närområdet har överklagat beslutet då de tycker ljudnivåerna är för höga. Men nu i veckan avslogs överklagandet. Trots det fortsätter den islamiska föreningen själva att göra nya bullermätningar.

– Det är väl lite synd att man alltid ska vara i försvarsläge. Vi har fått tillstånd och vi har mätt nivåerna och allting fungerar som det ska. Om det är för hög nivå så kan vi göra något åt saken och det är klart vi är väldigt måna om våra barn, säger Ismail Abu Helal, imam och ordförande i stiftelsen Växjö muslimer.

Under nivåerna

Förra veckan mättes nivåerna tillsammans med kommunen och då på högsta möjliga utropsnivå. Ljudnivån låg på 95 decibel och tillåten nivå är 110 decibel. Inomhus är rekommendationerna max 45 decibel och även där var nivåerna klart godkända. Böneutropen hördes knappt när diskmaskinen var på inne i den bredvidliggande förskolan.

– Han som mäter sa att det nästan inte märks, det ska vara 20 decibel för att apparaten ska reagera och det var knappt det, säger Ismail Abu Helal.

Ismail Abu Helal, imam och ordförande i stiftelsen Växjö muslimer. Till vänster: Madeleine Karlsson förvaltningschef på miljö- och hälsokontoret i Växjö kommun Foto: Söderberg/Emenius, SVT

Riktlinjer för mätning 

Enligt kommunen så är det verksamheten själva som utför kontroller efter behov och enligt tydliga riktlinjer. Sedan rapporteras resultatet in och därefter kan kommunen välja att agera vidare. Förra veckan fanns kommunen på plats för att se till att ljudnivåerna var enligt rekommendationerna.

– Vi valde att göra det utomhus, då kan vi välja att göra det anonymt och oanmält som vi brukar göra. Ska vi gå in i verksamheten måste vi ha ett bokat besök, säger Madeleine Karlsson, förvaltningschef på miljö- och hälsokontoret i Växjö kommun.

Vore det inte bra att göra en mätning inomhus också för att säkerställa mätningarna?

– Vi kan göra en inomhus, men det är inte det vanliga sättet vi jobbar på. Just för att det här ärendet har varit lite känsligt har vi valt att gå ut och göra en indikerande mätning för att få en lägeskontroll, säger Madeleine Karlsson.

• Moskén har fått tillstånd att sända 3 minuter och 45 sekunder varje fredag vid lunch.

• Tillståndet behövs förnyas varje år och gäller i nuläget fram till 7 maj 2019.  

• Det är upp till verksamheten själva att kontrollera att ljudnivåerna understiger 45 decibel inomhus och 110 decibel utomhus.

• Enligt mätningar förra veckan var moskéns nivåer på högsta ton och då uppmättes 95 decibel. Men enligt stiftelsen Växjö muslimer är det vanligtvis under 70 decibel. Inomhus i förskolan intill nådde ljudet knappt upp till 20 decibel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.