Foto: SVT

900 obebodda hus i Ljungby – kommunen satsar på nyinflyttning

Uppdaterad
Publicerad

Ljungby kommun hakar på trenden att hitta nya ägare till obebodda hus för att öka inflyttningen. – Vi får ju förfrågningar om att bo på landet och då finns det ju en outnyttjad resurs i och med att det står obebodda hus, säger Maria Jamieson internationell samordnare och landsbygdsutvecklare i kommunen.

I veckan beslutade kommunledningsförvaltningen i Ljungby om en satsning på de runt 900 obebodda hus som finns utanför tätorten. En marknadsföringspeng på 50 000 kronor är avsatt för projektet.

Inventeringen har utgått från hus utan kommunalt avlopp, utan sophämtning och där ingen är folkbokförd. Ett första steg är att ta kontakt med fastighetsägarna.

Stort intresse

– Vi vill uppmärksamma fastighetsägarna att det finns många som är intresserade av sådana här hus. De vill ta sig an de här husen och bygga ett liv på landet, säger Maria Jamieson, som leder projektet tillsammans med kommunens näringslivsutvecklare.

Hon berättar att hon får förfrågningar från människor som längtar efter att få bosätta sig på landet och att förhoppningen är att locka till sig nya invånare.

Hoppas på nya kommuninvånare

– Vi hoppas så klart på nyinflyttning. Vi får ju förfrågningar om att bo på landet och då finns det ju en outnyttjad resurs i och med att det står obebodda hus. De som hör av sig är både folk inom kommunen men också de som kanske vill flytta hem till kommunen igen, säger Maria Jamieson.

Projektet är i sin uppstart och efter att kommunen kontaktat fastighetsägarna blir nästa steg att uppmärksamma intressenter på bostäderna.

– Sedan kommer vi förmodligen att ta in intresseanmälningar för att matcha försäljare med köpare. Vi har inte kommunicerat brett än men märker hos grannkommunerna att intresset finns från de i storstäderna, särskilt under pandemitider då det är lite pressat att bo i storstäder, säger Maria Jamieson.

Tidigare har SVT Småland berättat om Emelie Holmgren och Robert Mattisson som köpte ett ödehus i Lessebo – som gjort en riktad satsning för att hitta nya ägare till öde hus i kommunen. Se klippet från deras hus här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.