Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Sofia Enell berättar om för- och nackdelar när en ungdom placeras på ett behandlingshem. Foto: Hamed Ubaidi

LNU-forskare om placeringar på behandlingshem: ”Det löser inte problematiken”

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Enell har i ett flerårigt forskningsprojekt följt ungdomar som placerades på särskilda ungdomshem för att se hur deras liv förändrades. SVT träffade henne för att höra hur effektivt det är att placera ungdomar i ett behandlingshem.

Sofia Enell, forskare på Linnéuniversitetet, har under nio års tid följt elva ungdomar som placeratas vid särskilda ungdomshem för att se hur deras liv förändrades under tiden.

 – Syftet med forskningen var att följa upp vad har hänt i ungdomarnas liv så pass långt tid efter en placering på en låst institution och hur de ser på sina relationer idag.

Relationer kan rädda ungdomar

Hon tycker att relation och planering är viktigt när ungdomar får hjälp i ett behandlingshem. 

– Relationer, det kan vara både kärleksrelationer och professionella relationer som har hjälpt dem genom svåra och tunga perioder och det har varit vändpunkten för många, säger Sofia Enell.

– Att ha en form av vårdkedja och en planering är oerhört viktigt.

Men det finns forskning som säger att placering av ungdomar med samma problematik på samma boende kan få motsatt effekt där de i stället kan bygga nya nätverk.

Hör henne berätta mer om det i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.