Linnéuniversitetets lönesystem påverkas av den omfattande ransomwareattecken mot IT-leverantören Tietoevry. Foto: SVT

LNU:s personalsystem ligger nere efter IT-attack

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på Linnéuniversitet kan andas ut – deras januarilöner kommer att betalas ut i tid, trots den stora attacken som har golvat universitetets IT-system.

Men andra tjänster som exempelvis sjukskrivningar går inte att använda för tillfället.

Att universitetets lönesystem omfattas av den stora ransomeware-attacken mot IT-leverantören Tietoevry upptäcktes under söndagen. Något som P4 Kronoberg var först med att berätta.

– Just nu vet vi ingenting om hur länge detta problem kommer att bestå, men det är klart vi har täta kontakter med leverantören, säger LNU:s säkerhetschef Marie Brorsson till SVT.

It-attacken mot Tietoevry

Krisgrupp aktiverad

Krisgruppen på LNU har aktiverats för att försöka hitta lösningar nu medan IT-leverantörerna Tietoevry kämpar med att få igång systemen på ett flertal kunder. Gruppen består av chefer inom IT, HR, ekonomi- och säkerhetsavdelningar.

Går inte att lönerapportera

Nu när personal- och lönesystemet Primula ligger nere går det inte för personalen att sjukskriva sig eller sköta lönerapportering på det vanliga sättet. Lönen ska betalas ut den 25:e men utan elektronisk lönespecifikation. Pappersbaserade alternativ finns inte.

Enligt Marie Brorsson finns det inga risker för att känsliga uppgifter ska läckas ut.

Tietoevry har bekräftat att hackergruppen Akira, som har kopplats till Ryssland, ligger bakom IT-attacken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är svårt att i nuläget ge tidsperspektiv på hur och när det kan ordnas” – Tietoevery Tech Services Sverigechef om helgens hackerattacker. Foto: Anders Wiklund/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

It-attacken mot Tietoevry

Mer i ämnet