Rickard Bowin är chef på receptionen som hanterar passfrågor i Växjö. Foto: polisen/TT bild

Lokala lösningar på passkaoset inom kort: ”Finns färdiga förslag”

Uppdaterad
Publicerad

Köerna för den som vill förnya sitt pass växer för varje dag. På tisdagen fanns den första tillgängliga tiden i Växjö den 14 september, men åtgärder finns runt knuten.

– Det är det enda jag tänker på just nu, säger receptionschefen i Växjö Rickard Bowin.

Åtagandet för passreceptionen i Växjö är att kunna tillverka 91 pass om dagen. Idag tillverkas mellan 95 och 100, alltså fler än vad verksamheten är ålagd. Men för att lösa kaoset skulle den siffran behöva mångdubblas.

Ett alternativ som diskuteras är att anställa fler, och att utöka receptionernas öppettider. Men att bara anställa folk skulle inte fungera säger Rickard Bowin.

– Hos oss har vi tre pass-stationer, och de kan tillsammans tillverka tre pass var tionde minut, även om vi skulle anställa en massa människor skulle de ändå inte kunna tillverka fler pass.

”Finns färdiga förslag”

Däremot skulle utökade öppettider hjälpa, och det är den lösningen som just nu är aktuell. Enligt Rickard Bowin ses möjligheterna över både regionalt och lokalt.

– Det finns färdiga förslag som bara väntar på en underskrift, och jag kan inte se att det inte skulle bli av relativt snart, innan sommaren, säger Rickard Bowin.

– Det kommer inte lösa upp allt men det kommer lätta på trycket, och trycket nu går inte att beskriva, vi hade en familj som körde till Haparanda för att skaffa pass.

”Skulle gått att förutse”

Bakom det rådande passkaoset ligger coronapandemin som byggt på köerna under två års tid. Frågan är om inte polismyndigheten kunde ha förutsett att detta skulle hända. Enligt Rickard Bowin så borde det gått, men han ser samtidigt inte hur man hade kunnat undvika problemet.

– Rent krasst skulle det gått att föreutse, men det hade ändå varit svårt att ta höjd för det givet våra tekniska förutsättningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.