Foto: TT/Peo Isander

Lungcancerpatienter i Kalmar län får vänta längst i landet

Uppdaterad
Publicerad

Idag startar SVT en flera veckor lång granskning av sjukvård och äldreomsorg. Vi har träffat Bengt Ahlsén som fick sin lungcancerdiagnos i november förra året. Men som ännu inte fått någon tid för behandling.

Bengt Ahlsén bor i Oskarshamn som tillhör Kalmar läns landsting. Här har man den längsta väntetiden i landet för den som drabbats av lungcancer. 56 dagar i väntan från diagnos till behandling handlar det i genomsnitt om för den lungcancerpatient som bor i Kalmar län.

Den som bor i Uppsala län behöver bara vänta i 18 dagar.

Cancerköerna i Kalmar län

– Det är väldigt jobbigt att vänta. Det är faktiskt jobbigare än själva behandlingen säger Bengt Ahlsén.

Cancern kom tillbaka

Det vet han eftersom det är andra gången han får diagnosen lungcancer. Förra gången var för några år sedan och då fick han vänta i fyra månader mellan diagnos och behandling, och under den tiden hann han ta ställning till hur det skulle vara på begravningen. Tillsammans med hustrun valde han musik och plats.

Så är det inte den här gången.

– Nej, jag vill inte gå in i det på det sättet. Jag vill bara bli av med skiten. Att de opererar bort cancern, helt enkelt, säger Bengt Ahlsén som ännu inte fått något datum för behandling.

Vill du se hur väntetiderna ser ut hus dig kan du gå in på SVT-pejl.

Hjälp oss granska sjukvården

När SVT i en Sifomätning ställde frågan vilken valfråga som är viktigast hamnade sjukvård och äldreomsorg i topp.

Under måndagen sätter SVT igång en flera veckor lång granskning – och vi vill ha din hjälp.

För att ta emot alla era tips inför vår landsomfattande granskning öppnar vi ett telefonväkteri klockan nio på måndagsmorgonen samtidigt som vi är på plats vid fem sjukhus från Kiruna till Lund.

De tre specialreportrarna Bo Öhlén (omsorgsreporter), Christoffer Wendick (politikreporter) och Katia Elliott (sjukvårdsreporter) sitter redo med sina telefoner och vid sjukhusen har vi både reportrar och fotografer beredda att ta emot dina åsikter.

Dessutom sätter vi halv elva igång en direktsändning på svt.se från de fem sjukhusen för att ta pulsen på vilka sjukvårdsfrågor som är viktigast för er.

För alla som inte har möjlighet att träffa oss vid sjukhusen eller ringa till vårt telefonväkteri finns vi hela dagen både på Twitter, Instagram och Facebook genom SVT:s #dinröst.

Där kan ni kontakta oss med frågor och åsikter eller dela med er av bilder och filmer.

Här är sjukhusen där du kan träffa oss

Kiruna sjukhus, Kiruna

Vrinnevikssjukhuset, Norrköping

Sahlgrenska, Göteborg

Centrallasarettet, Växjö

Skånes universitetssjukhus, Lund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cancerköerna i Kalmar län

Mer i ämnet