Lyckad satsning i Lenhovda

Uppdaterad
Publicerad

Varje söndag har tjejerna i Lenhovda IF hallen för sig själva. Dessutom har de eget omklädningsrum och egna sponsorer.

I Lenhovda IF har man valt att verkligen satsa för att få fler tjejer att börja med hockey. Just nu är de 15 i klubben, som tränar själva en gång i veckan. Vi träffar de fyra tjejer som spelar i klubbens C1-lag.

– Det är kul att spela med killar för det blir lite tuffare då. Men det skulle också vara kul att spela bara med jämngamla tjejer, säger Tilde Bratvoldengen.

– Det är riktigt kul att vara med på tjejträningen och bara spela med tjejer, som man inte gör så ofta, säger Elin Lönnetun.

Tjejträningen har enligt tränaren Marcus Förster haft effekt.

– Tjejerna får ett eget forum som de kan ha för sig själva. Och det är lite lättare för nya tjejer att börja i den änden. Responsen har varit bra, vi får några nya varje år, säger Marcus Förster som är tränare i Lenhovda.

Viktig gemenskap

Tjejerna i hockeyklubben i Lenhovda har också egna sponsorer och ett eget omklädningsrum, vilket är uppskattat.

– Det är ju bättre om vi är isär för då slipper vi gå in på toa och byta om och gå ut när de byter om, säger Wilma Förster.

Och gemenskapen är förstås viktig.

– Våra tjejer har ju varandra, och jag tror att det gör dem gott, att de blir starka av varandra. Man märker när vi har samlingar med poolspel bara för tjejer och det kommer tjejer från andra klubbar, som i vanliga fall kanske byter om i ett litet domarrum, hur roligt de har det och vilket annat klimat det blir i omklädningsrummet som de inte är vana vid, säger Martina Förster som är aktiv som ledare i klubben.

Men det är inte bara satsningar på tjejer som krävs, utan också ett förändrat perspektiv, menar Martina Förster.

– Man hör ju ofta när vi möter killag – om en kille blir frånåkt av en av våra tjejer så är det en dålig kille. Men jag vill rikta det till att det är en jädrigt bra tjej, att man måste vända synsättet, säger hon.

I Småland är det Lenhovda och Troja/Ljungby som satsat på tjejträningar. Ett återkommande argument emot från de större klubbarnas sida är att det är svårt med istider.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hockey för tjejer

Mer i ämnet