Foto: SVT

Forskare: ”Klubbarna är inte intresserade av damhockey”

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsforskaren Tobias Stark menar att svensk hockey behöver damer, men viljan hos klubbarna finns inte riktigt där.

Uppgifterna som Smålandsnytt tagit fram att endast två av 26 hockeyklubbar i Småland har valt att satsa särskilt på tjejer förvånar inte Tobias Stark.

– Det är en bedrövligt låg siffra och anmärkningsvärt men överraskar mig inte, säger Tobias Stark, lektor i idrottsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Han menar att det är en lång tradition av ojämställdhet inom ishockeyn och att det fostrar män till manlighet. Oönskat spel kallas för ”kärringspel”och andra sexistiska ord som det slängs med inom hockeyn är vanligt.

– Det är ett språk och en attityd som sitter i ryggmärgen och att det är fysiskt tufft och hårt spel som inte skulle passa kvinnor.

Stor utgift

Det verkar som de föreningar och förbund vi talat med försöker locka till sig tjejer men det blir ändå inget lag av det?

– Klubbarna ser dam/tjejhockey som en utgift och det kan det vara till en början, men de bör se mer långsiktigt. Idrottsrörelsens upptagningsområde är mättat. Ishockeyn måste söka sig till kvinnorna om de vill ha nya utövare.

”Skattepengarna blir bara några få till nytta”

Tobias Stark tycker att politiker i fritidsnämnderna behöver tänka till hur det ser ut inom hockeyn. Han menar att när elitklubbarna satsar på damhockey så handlar det om marknadsföring, att de kan se att de kan få in pengar den vägen, och att det inte handlar om jämställdhet.

– Det är anmärkningsvärt att skattepengar bara kommer en del i samhället till nytta. Det är likadant det här med att det finns svårigheter att få istid, skulle viljan finnas där och att prioriteten inte ligger på a-lagen så skulle det finnas speltid för tjejer.

Hur vänder man det här då?

– Det handlar om att satsa på idrottskvalité och att klubbarna ger tjejerna tid och möjligheten att få bilda ett lag. Men i grunden så är klubbarna egentligen inte är så intresserade av damhockey, där ligger problemet, säger Tobias Stark, idrottsforskare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hockey för tjejer

Mer i ämnet