Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Pernilla Torneus (M) varför hon vill hissa Israels flagga. Foto: SVT

M i Växjö vill hissa Israels flagga

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionsrådet Pernilla Torneus (M) vill att Växjö kommun hissar Israels flagga för att visa solidaritet med landet. Men stödet för hennes idé är svagt.

Pernilla Torneus säger att det finns flera anledningar till att hon vill hissa Israels flagga vid kommunhuset, trots att det strider mot kommunens flaggpolicy. Att flera personer gått ut på Växjös gator för att öppet visa glädje över händelseutvecklingen i Israel, är en av dem.

– Vi frångick den också när vi flaggade för att visa vårt stöd för Ukraina i det kriget som de har drabbats av, säger Pernilla Torneus.

Stor skillnad att Israel är en ockupationsmakt

Men enligt Anders Persson, som är lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet och expert på Mellanöstern, råder det delade meningar kring jämförelsen med Ukraina.

– En del bedömare skulle säga att en av de stora skillnaderna är att Israel är en ockupationsmakt men att Ukraina är det land som är ockuperat.

Kan leda till oroligheter lokalt i Växjö

Dessutom är just Israel-Palestina den konflikt som har störst risk för att sprida sig utanför landets gränser, säger Anders Persson. Det är därför inte uteslutet att den israeliska flaggan vid kommunhuset kan leda till oroligheter även lokalt i Växjö.

– Jag tror att om man väljer att hissa den israeliska flaggan på ett kommunhus så tror jag att det kan leda till att den blir vandaliserad eller till ett politiskt käbbel.

Men ska man verkligen vika sig för det?

– Det är svårt för mig att göra den riskbedömningen men mitt argument är att det kommer att leda till större protester än den ukrainska flaggan. Och för många muslimska invandrare så är den israeliska flaggan en symbol för ockupation, förtryck och kolonialism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.