Hör Sven Sunesson (C) berätta i klippet om planerna för den nya Krösatågslinjen.

Målet: Fyra miljoner fler kollektivresenärer i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska majoriteten i Region Kalmar vill öka antalet resande med kollektivtrafiken från dagens 11 till 15 miljoner personer. Målet är en del i det nya trafikförsörjningsprogram som ska beslutas om under våren.

– Det är ett tufft, men fullt realistiskt mål. Målet slog vi fast innan coronapandemin, men vi tror och hoppas att det ska vara möjligt så snart vi kommer tillbaka till en mer normal tillvaro och folk reser kollektivt i större utsträckning igen, säger Peter Vretlund (S), ordförande kollektivtrafiknämnden.

Han menar att det är flera delar som krävs för att nå målet.

– Mycket handlar om att hitta de smarta övergångslösningarna mellan olika färdsätt som gör att människor enklare kan ta sig fram genom att kombinera flera olika färdsätt.

Flera ska kunna pendla till jobb

En annan viktig punkt i trafikförsörjningsprogrammet är vikten av att korta restiderna för att göra det möjligt för fler att pendla till andra orter för jobb.

– Vi är ett län som är i behov av kompetens. Dessutom ska det i större utsträckning var möjligt för folk att ta ett jobb i andra län och kunna bo kvar här.

Hur ska det gå till?

– Det handlar om effektivare ressätt, bättre bytesmöjligheter. En sak vi tittat på är snabbussar längs E22:an som bara gör några få stopp.

Under våren kommer fullmäktige ta beslut om regionens trafikförsörjningsprogram för åren 2021-2029.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.