Foto: TT

Greps med skarpladdat vapen – misstänks vara kopplat till Kalmarskjutningar

Uppdaterad
Publicerad

Vid en rutinkontroll i Kalmar vid midnatt natten mot torsdagen greps en 19-årig man misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till mord. Nu har mannen häktats – och åklagaren misstänker att det kan finnas kopplingar till de tidigare skjutningarna i staden.

Mannen kom åkandes på en elsparkcykel i stadsdelen Berga när en polispatrull fick syn på honom, och då försökte han fly från platsen.

– Polisen har haft en större närvaro på grund av skjutningarna, och då har man upprättat lite kontroller i Kalmar. Det var vid en sådan kontroll som personen greps, och då hittade man ett skjutvapen. Det är ett skarpt vapen, säger åklagare Kjell Jannesson.

Skjutningar i Kalmar

Har det något att göra med tidigare skjutningar? 

– Det är en misstanke vi har, att det kan ha en koppling till detta. Det här en person som inte är skriven i Kalmar men ändå är här, och har ett skarpt vapen med sig. Sen är det lite andra omständigheter i ärendet som gör att vi funderar på att det har att göra med de senaste händelserna, säger Kjell Jannesson.

19-åringen är skriven i Stockholm och har flera domar på sig sedan tidigare. Det har bland annat handlat om rån, narkotikabrott och olaga hot.

Han häktades på fredagen, på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till mord. Den misstänkte har valt att inte prata under förhandlingen, men enligt hans försvarare nekar han till brott.

KLIPP: Skjutningar i Kalmar – detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet