Sommartorka kan bli vanligare i framtiden om vattenbristen förvärras. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Flera åtgärder behövs för att åtgärda vattenbristen

Publicerad

Våra problem med vattenbrist kommer förvärras enligt en ny rapport från Sweco och det behövs flera kostsamma åtgärder.

I Kalmar län är grundvattennivåerna i de små magasinen, enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU), under till mycket under de normala. Grundvattennivåerna är generellt bättre än till exempel sommaren 2016 och 2017, då de var extremt låga. Men sex kommuner i Kalmar län har redan infört bevattningsförbud.

– Det är klart att man är orolig över framtiden och vattenbristen, säger Magnus Johansson, som driver en gård utanför Mörlunda i Hultsfreds kommun, som är en av de sex kommuner som infört bevattningsförbud.

”Kommer att behöva anpassa många delar”

Enligt Swecos nya rapport som är beställd av Nationella expertrådet för klimatanpassning, så behövs det göras många fler åtgärder för att säkerställa att det finns vatten i framtiden.  

– Vi kommer att behöva anpassa många delar av vårt samhälle till det förändrade klimatet med varierande typer av åtgärder i olika branscher och i olika delar av landet. Det kan handla om att magasinera vatten i sjöar, minska läckage i dricksvattennätet eller skapa effektivare vattenanvändning inom jordbruk och industri, säger Lars Grahn som är uppdragsledare på Sweco, i ett pressmeddelande.

Flera goda exempel i Småland

Många av de åtgärder som behövs har redan påbörjats och det finns flera goda exempel i vårt område som exempelvis avsaltningsverken på Öland, ett påbörjat projekt för att täta dricksvattenledningar i Hultsfred och bildande av Emåns bevattningsförening. 

– Vi är ett 100-tal som är med i bevattningsföreningen. Vi har säkrat upp tillgången på vatten, genom att magasinera det på olika sätt. Jag tror vi måste jobba så mycket mer i framtiden, så vi kan nyttja det vattnet vid behov, säger Magnus Johansson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.