Många barn oförsäkrade

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora skillnader på de försäkringar kommuner har för skolbarn i Småland. I vissa kommuner gäller försäkringsskyddet enbart för olyckor under skoltid.

En av kommunerna är Tranås.

– Jag vet att mitt barn är försäkrat i skolan men jag vet inte vad försäkringen innehåller, säger Marie Malm från Tranås.

– Jag har ingen koll på vilken försäkring det handlar om, det sköter min fru, säger Fredrik Segerson från Tranås.

Snart är det sportlov och om du inte har koll så riskerar ditt barn att stå oförsäkrat under den tiden.

– Jag upplever att föräldrar inte har så bra koll när det gäller försäkringar. Man bör se upp med att ta förgivet att ens barn är försäkrat man får inte vara för godtrogen, säger Katarina Koch konsumentrådgivare, Ljungby.

Tre kommuner sticker ut

Ett av Sveriges största försäkringsbolag har kartlagt Sveriges samtliga kommuner när det gäller vilken försäkring barn har under tiden de går i grundskolan. Bland Smålands kommuner varierar det en hel del. Till exempel när det gäller vilket ersättningsbelopp man har rätt till eller vad försäkringen innehåller.

Tre kommuner i Småland sticker ut lite extra. I Tranås, Aneby och Västervik gäller kommunens olycksfallsförsäkring enbart under skoltid och på väg till och från skolan.

– Vi har haft uppe den här diskussionen några gånger men vi har kommit fram till att det är föräldrarna som har huvudansvar om barnen är försäkrade. Sen är det en ekonomisk fråga, säger Tranås ordförande i barn och utbildningsnämnden Leif Andersson (C).

– Som förälder har man huvudansvar när det kommer till att försäkra sitt barn. Man ska inte förlita sig på att samhället finns där, säger Katarina Koch.

Täcker inte sjukdom

Skolförsäkringar täcker bara skador orsakade av olycksfall men enligt undersökningar är det betydligt vanligare att barn får bestående besvär till följd av sjukdom, något som de flesta kommuners skolförsäkringar inte täcker.

– Ring till din kommun och kolla upp om det finns en försäkring och vad den täcker. Om ens barn råkar ut för en olycka som inte täcks av försäkringen som kommunen erbjuder riskerar det att bli en väldigt stor kostnad, säger Katarina Koch.

– Jag visste inte att försäkringen här i Tranås inte täckte barnen när de inte var i skolan, säger Fredrik Segerson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer