Kronobergare bokar dos 3 för tidigt, och det ställer till problem för regionen. Foto: TT/Johan Nilsson

Många bokar tredje sprutan för tidigt – blir avvisade från vårdcentralen

Uppdaterad
Publicerad

I Region Kronoberg är det många som bokar tid för en påfyllnadsdos – trots att det inte gått sex månader. Det skapar högt tryck på vårdcentraler och vaccinationsplatser, skriver regionen i ett pressmeddelande.

– Dessvärre ser vi att det är många personer som bokar tid trots att det inte gått sex månader sedan dos två. Det är inte tillåtet och jag vill understryka att det är allas ansvar att följa reglerna och att inte boka tid för påfyllnadsdosen för tidigt, säger vaccinationsamordnaren Marie Jadner i ett pressmeddelande.

Den som bokar tid för påfyllnadsdos trots att det inte gått sex månader kommer att få sin tid avbokad – eller bli avvisad från vaccinationsplatsen. Att avboka eller avvisa personer som inte har rätt till sin påfyllnadsdos stjäl tid och resurser från vaccinatörerna, skriver regionen.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Det är personer som är födda 1971 eller tidigare, och där det gått mer än sex månader sedan andra sprutan, som har rätt till en påfyllnadsdos.

– Det är oerhört viktigt att tiderna går till de personer som behöver det mest, säger Marie Jadner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet