Omöjligt att använda tunneln vid Ljungby – de drabbas av stoppat vägbygge

Uppdaterad
Publicerad

I november 2021 gick företaget Barslund i konkurs och därmed stoppades bygget av Europaväg 4 förbi Ljungby. Nu visar sig konsekvenserna bli svåra även för några av de företag i området som är beroende av att bygget fortgår. 

Magnus Strömberg är vd för Laganland som ligger strax norr om Ljungby. Fredrik Lindahl driver ett jordbruk och gårdsbutik mellan Ljungby och Lagan. Båda vittnar om att de drabbas hårt av vägbygget inte blir klart.

Laganland hyser bland annat en restaurang, ett hotell och en älgpark och vd:n Magnus Strömberg säger att verksamheten är beroende av att infarten till Laganland byggs klart. Han varnar till och med för att han kan bli tvungen att varsla anställda om vägbygget dröjer länge till.

Hör Magnus Strömberg och Fredrik Lindahl berätta i klippet ovan.

Måste hitta ny entreprenör

Trafikverket har hävt kontraktet med det danska företaget Barslund efter att de gått i konkurs. Trafikverket måste nu istället hitta en ny huvudentreprenör för motorvägsbygget.

Verket har dock varnat för att detta kommer att ta tid.

– Det är svårt att ge en prognos i nuläget, sa Trafikverkets ombud för vägbygget Mattias Eriksson till SVT den sjunde januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.