– Vi undersöker vilka möjligheter vi har till en snabbare upphandling men det kommer att ta tid att hitta en ny entreprenör, säger Mattias Eriksson, ombud på Trafikverket. Foto: Trafikverket/SVT

Ny entreprenör upphandlas för vägbygget E4 Ljungby Toftanäs – ”Kommer ta tid”

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket häver kontraktet med Barslund för resterande delar av vägbygget efter konkursförvaltarens besked om att de inte driver fallet vidare. Lokala entreprenörer drabbas hårt och ny huvudentreprenör måste upphandlas.

– Projektet blir både dyrare och försenat, säger Mattias Eriksson, Trafikverkets ombud för vägbygget.

– Vi har fått besked från konkursförvaltare att de inte tänker driva fallet vidare och vi bestämmer då att häva kontraktet för resterande delar, säger Mattias Eriksson, ombud på Trafikverket.

Ingen prognos

Trafikverket behöver nu upphandla en ny huvudentreprenör för motorvägsbygget E4 Ljungby Toftanäs, som stått stilla sedan Barslund försattes i konkurs den 22 november.

– Vi undersöker vilka möjligheter vi har till en snabbare upphandling men det kommer att ta tid att hitta en ny entreprenör. Det är svårt att ge en prognos i nuläget om när det här kan vara löst, säger Mattias Eriksson.

Tar inte ansvar för underentreprenörer

Konkursen drabbar lokala underentreprenörer och oroliga privatpersoner har kontaktat Trafikverket.

– Vi vet vilka företag som har avtal med Barslund men deras affärer är inget vi kan ta ansvar för eller påverka på något sätt. Både privatpersoner och markägare har kontaktat oss och uttryckt oro, säger Mattias Eriksson.

ARKIV: Miljardbygget på E4:an står stilla efter konkurs

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.