Joakim Öregren är överläkare vid kirurgkliniken i Växjö och processledare för prostatacancervården i Kronoberg. Han är orolig för att många inte har sökt hjälp för sina symptom under pandemin. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Risk för mer prostatacancer när färre söker vård under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Under coronapandemin har allt färre sökt vård för sina prostataproblem, ett tillstånd som kan innebära att man har cancer. Under 2020 minskade nydiagnostiserade fall av prostatacancer med 36 procent i hela landet. Vilket innebär att runt 800 män inte sökt läkarvård för sina besvär. Men minskningen beror inte på att allt färre får cancer utan att pandemin har gjort att många inte vågar söka läkarvård.

Tendensen att allt fler inte har sökt vård för sina besvär syns även i statistiken över läget i Region Kronoberg. Här minskade antalet diagnostiserade fall från 189 stycken år 2019 till 136 stycken år 2020. Joakim Örtegren är överläkare vid sjukhuset i Växjö och han är orolig för utvecklingen.

– Män söker inte sjukvård i den utsträckningen som man gjorde före pandemin. Jag tror att många är rädda och inte vill påverka sjukvården negativt. Man vill avlasta och hjälpa till men sedan handlar det nog också om en rädsla för att själv bli sjuk. Det händer nästan varje dag att patienter säger att de inte vill komma till sjukhuset förrän de blivit vaccinerade.

Väntan gör det omöjligt att bota

Det här innebär att allt skjuts på framtiden och det riskerar att drabba både patienter och sjukvården negativt. Den så kallade ”vårdskulden” byggs på ju längre tiden går.

– Det här innebär att man hamnar i ett läge där den sjukdom som hade kunnat botas inte går att bota längre, säger Joakim Örtegren.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.